آمیکاسین ((Amikacin (as Sulfate)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف:‏
الف) عفونتهای شدید ناشی از ارگانیسم های حساس.  
بزرگسالان و کودکانی که عملکرد کلیه آنها طبیعی است: مقدار ‏mg/kg/day 15‎‏ در مقادیر منقسم (هر ۱۲-۸ ساعت) از ‏راه عضلانی یا وریدی (در ۲۰۰-۱۰۰ میلی لیتر دکستروز پنج درصد] طی ۶۰-۳۰ دقیقه) تزریق می‌ شود. در صورت ‏لزوم می‌ توان آن را به طور مستقیم از طریق وریدی تزریق کرد. حداکثر مقدار مجاز ۵/۱ گرم روزانه یا ‏mg/kg 15‎‏ ‏است.  
نوزادانی که عملکرد کلیه آنها طبیعی است : در ابتدا ‏mg/kg 10‎‏ از راه عضلانی یا وریدی (در ‏D5‎‏ طی ۲-۱ ساعت) و ‏سپس، هر ۱۲ ساعت مقدار ‏mg/kg 5/7‎‏ از طریق عضلانی تزریق یا از طریق وریدی انفوزیون می‌ شود.  
ب) مننژیت.  
بزرگسالان: درمان سیستمیک آن مانند درمان عفونت‌های شدِید است.می توان تا ‏mg 20-4‎‏ از دارو را از راه غلاف طناب ‏نخاعی یا داخل بطنی(مغز) نیز تزریق کرد.  
کودکان-درمان سِیستمیک آن مانند درمان عفونتهای شدید است. این دارو را می‌ توان تا ‏mg/day 2-1‎‏ از راه طناب نخاعی ‏تزریق کرد.  
پ) عفونتها ی ساده مجاری ادراری.  
بزرگسالان: هر ۱۲ ساعت مقدار ۲۵۰ میلی گرم از طریق عضلانی یا وریدی تزریق می‌ گردد.  
ت) سل (توبرکولوز).  
mg/kg 15‎‏ روزانه به شکل عضلانی، ۵ بار در هفته و همراه با سایر داروهای ضد توبرکولوز مصرف می‌ شود.  
مقدار مصرف دارو در نارسایی کلیه  
در ابتدا، ‏mg/kg 5/7‎‏ تجویز می‌ شود. مقادیر بعدی و تکرار آنها بر اساس غلظت خونی آمیکاسین و بررسی عملکرد کلیه ‏تعیین می‌ شود. طریق دیگر، تجویز مجدد ‏mg/kg 5/7‎‏ و تعیین زمان مصرف دارو بر اساس غلظت کرآتینین سرم در ‏زمان ثابت است:  
فواصل زمانی برای مصرف دارو برحسب ساعت = ۹×( ‏mg/ml100‎‏) کرآتینین.  
حداکثر غلظت پلاسمایی آمیکاسین باید در حد ‏mcg/ml 35-15‎‏ و حداقل غلظت پلاسمایی آن باید در حد ‏mcg/ml 10-5‎‏ ‏باشد.  
توجه: آمیکاسین ممکن است بر بعضی از ارگانیسم های مقاوم به دیگر آمینوگلیکوزیدها، مانند پروتئوس، سودوموناس و ‏سراتیا، مؤثر باشد. (بعضی از گونه ‌های این ارگانیسم‌ها ممکن است در مقابل آمیکاسین مقاوم باشند). این دارو بر ‏ارگانیسم‌های بیهوازی اثر ندارد. ‏
تداخل دارویی:‏
مصرف همزمان با داروهای زیر ممکن است خطر مسمومیت گوشی، کلیوی و عصبی را افزایش دهد. لذا مصرف همزمان ‏آنها باید با احتیاط باشد.  
مدرهایی که بر قوس هنله اثر می‌ کنند، متوکسی فلوران ، پلی میکسین ‏B، آمفوتریسین ‏B، کاپرئومایسین، سیس پلاتین، ‏سفالوسپورین‌ها و دیگر آمینوگلیکوزیدها، وانکومایسین.  
مصرف همزمان با داروهای زیر ممکن است خطر مسمومیت گوشی را افزایش دهد:  
اسید اتاکرینیک، فوروسماید، اوره، یا مانیتول.  
دیمن هیدرینات و داروهای دیگر ضد استفراغ و سرگیجه ممکن است علائم مسمومیت گوشی ناشی از مصرف آمیکاسین ‏را بپوشانند.  
آمیکاسین ممکن است انسداد عصبی – عضلانی ناشی از مصرف داروهای مسدودکننده عصبی – عضلانی و داروهای ‏بیهوش کننده عمومی، مانند سوکسینیل کولین و توبوکورارین را تشدید کند.  
مصرف همزمان با پنی سیلین‌ها اثر سینرژیک در مقابل سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیاکلی، کلبسیلا، سیتروباکتر، ‏آنتروباکتر، سراتیا، و پروتئوس میرابلیس دارد. با این وجود، این داروها از نظر فیزیکی و شیمیایی سازگار نیستند و ‏مصرف همزمان یا اختلاط آنها سبب غیرفعال شدن آنها می‌ شود. غیر فعال شدن این داروها در داخل بدن در صورت ‏مصرف همزمان گزارش شده است. ‏
ملاحظات اختصاصی:‏
از آنجایی که آمیکاسین قابل دیالیز است، مقدار مصرف آن در بیمارانی که همودیالیز می‌ شوند، باید تنظیم گردد.  
غلظت حداکثر و حداقل دارو را باید کنترل نمود. غلظت حداکثر نباید از ‏mcg/ml 35‎‏ و غلظت حداقل نباید از ‏mcg/ml 10‎‏ ‏بیشتر شوند. ‏
‏اثر بر آزمایشهای تشخیصی:‏
مسمومیت کلیوی ناشی از مصرف آمیکاسین می‌ تواند باعث بالا رفتن غلظت‌های ازت اوره خون (‏BUN‏)، ازت ‏غیرپروتئینی، و یا کراتینین سرم شود. همچنین، آمیکاسین دفع ادراری کست را افزایش می‌ دهد. ‏
فارماکوکینتیک:‏
جذب: از دستگاه گوارش به میزان ناچیز جذب می‌ شود و به این دلیل به صورت تزریقی مصرف می‌ گردد. حداکثر غلظت ‏پلاسمایی ا ین دارو بعد از تزریق عضلانی، طی یک ساعت به دست می‌ آید.  
پخش: بعد از تزریق به طور گسترده در بدن انتشار می‌ یابد. نفوذ این دارو به داخل چشم ناچیز است. عواملی که حجم ‏پخش را افزایش می‌ دهند (مانند سوختگی ها و پریتونیت) ممکن است نیاز به آمیکاسین را افزایش دهند. نفوذ آن به مایع ‏مغزی – نخاعی (‏CSF‏)، حتی در بیماران مبتلا به التهاب مننژها، کم است. تزریق درون بطنی این دارو غلظت بالایی از ‏آمیکاسین را در سرتاسر ‏CNS‏ ایجاد می‌ کند. پیوند آن به پروتئین‌های پلاسما بسیار کم است. از جفت عبور می‌ کند.  
متابولیسم: متابولیزه نمی‌ شود.  
دفع: عمدتاً از راه ادرار و از طریق فیلتراسیون گلومرولی دفع می‌ شود. مقدار کمی از آن ممکن است در صفرا و شیر ‏ترشح شود. نیمه عمر دفع در بزرگسالان ۳-۲ ساعت است. در بیمارانی که آسیب شدید کلیوی دارند نیمه عمر دارو ممکن ‏است به ۸۶-۳۰ ساعت برسد. آمیکاسین در مصرف طولانی مدت، در کلیه‌ها و گوش داخلی جمع می‌ شود. شش ساعت بعد ‏از تزریق عضلانی ۵۰۰ میلی گرم آمیکاسین، غلظت ادراری دارو به ‏mcg/ml 800‎‏ می‌ رسد. ‏
‏موارد منع مصرف و احتیاط:‏
موارد منع مصرف: حساسیت مفرط به این دارو و دیگر آمینوگلیکوزیدها.  
موارد احتیاط: کاهش عملکرد کلیوی، وزوز گوش، سرگیجه حقیقی، کاهش شنوایی با فرکانس بالا در بیماران حساس به ‏مسمومیت گوشی، در بیمارانی که آب بدن خود را از دست داده‌اند (با کاهش دفع ادرار امکان مسمومیت کلیوی افزایش می‌ ‏یابد)، میاستنی گراویس، پارکینسونیسم و هیپوکلسمی (آمیکاسین نشانه‌های مربوط به این ناراحتی‌ها را تشدید می‌ کند)، ‏نوزادان، شیرخواران و افراد سالمند. ‏
اشکال دارویی: ‏
Injection: 50 mg/ml, 2ml ,250 mg/ml, 2ml‏ ‏
اطلاعات دیگر: ‏
طبقه‌بندی فارماکولوژیک: آمینوگلیکوزید.  
طبقه‌بندی درمانی: آنتی بیوتیک.  
طبقه‌بندی مصرف در بارداری: رده ‏D‏  
نکات قابل توصیه به بیمار:‏
‏۱- لازم است بروز عوارض جانبی، به سرعت گزارش گردد.  
‏۲- در طی درمان مایعات کافی مصرف شود.  
مصرف در کودکان: از آنجا که شدت مسمومیت گوشی با آمیکاسین نامعلوم است، این دارو در شیرخواران باید فقط در ‏مواردی تجویز گردد که داروهای دیگر مؤثر نباشند و یا اینکه استفاده آنها ممنوع شده باشد.  
عوارض جانبی:‏
اعصاب مرکزی: سردرد، لتارژی، انسداد عصبی – عضلانی همراه با ضعف تنفس.  
چشم و گوش: مسمومیت شنوایی (وزوز گوش ، سرگیجه حقیقی، کاهش شنوایی).  
دستگاه گوارش: اسهال.  
ادراری ـ تناسلی: مسمومیت کلیوی (وجود سلول یا کست در ادرار، کاهش کلیرانس ادرار، پیدایش پروتئین در ادرار، کاهش ‏کلیرانس کراتینین، افزایش غلظت ‏BUN، کراتینین سرم و ازت غیر پروتئینی).  
سایر عوارض: واکنشهای حساسیت مفرط (ائوزینوفیلی، تب، بثورات جلدی، کهیر، خارش)، عفونت اضافی باکتریایی یا ‏قارچی، فلج حاد عضلانی، آرترالژی.  
توجه: در صورت بروز علائم مسمومیت گوشی، کلیوی و یا بروز حساسیت مفرط باید مصرف دارو قطع گردد.  
روش تزریق: جهت کاهش تغییرات در غلظت‌های حداکثر و حداقل سرمی، لازم است دارو دقیقاً رأس ساعت مصرف شود. ‏دارو به هیچ وجه با سایر داروها مخلوط نشود و به صورت جداگانه تزریق گردد. لازم است تزریق عضلانی و در ‏عضلات بزرگ انجام گیرد.  
جهت تزریق وریدی دارو را با ید طی ۶۰-۳۰ دقیقه انفوزیون نمود.  
مسمومیت و درمان:‏
تظاهرات بالینی: مسمومیت گوشی، کلیوی، عصبی-عضلانی.  
درمان: با همودیالیز و دیالیز صفاقی می‌ توان دارو را از بدن خارج کرد. برای برطرف ساختن انسداد عصبی – عضلانی، ‏می‌ توان از املاح کلسیم یا آنتی کولین استرازها استفاده کرد. ‏

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *