چرا دوغ خواب آور است؟

مطلب را به اشتراک بگذارید

به طور کلی، دوغ‎ ‎در مقایسه با سایر فرآورده‌های شیر، نسبت به گرمای محیط مقاومت بیشتری در برابر فساد دارد و در ‏دمای محیط بهتر باقی می‌ماند و نیاز به نگهدارنده‌های مصنوعی دیگر ندارد.
دوغ‎ ‎یکی از فرآورد‌های مشتق از شیر است که از قدیم در فرهنگ ما جایگاه ویژه‌ای داشته و دامنه نفوذ آن حتی به ‏داستان‌ها، متل‌ها و ضرب‌المثل‌های ما نیز کشیده شده است. مصرف فراوان دوغ‎ ‎به‌عنوان یک نوشیدنی همراه با غذا یا ‏به‌صورت مجزا به‌خصوص در ماه‌های گرم سال سبب شده تا در سال‌های اخیر، اغلب شرکت‌های تولیدکننده فرآورده‌های ‏لبنی توجه ویژه‌ای به تولید این محصول داشته باشند و بخشی از تولیدات خود را به آن اختصاص دهند. اما دوغ‎ ‎از نظر ‏غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد ‏دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، به این سوال پاسخ می‌دهد‎.‎
ارزش غذایی دوغ‎ ‎تا چه میزانی است؟
دوغ‎ ‎فرآورده‌ای حاصل از شیر است که از اختلاط ماست و آب با نسبت‌های مختلف و افزودن نمک تهیه می‌شود. در صنعت ‏برای طعم‌دار کردن آن از اسانس‌های مختلف مثل کاکوتی و نعناع یا گلبرگ‌های خشک و خردشده گل محمدی استفاده می‌کنند‎. ‎شاید این طور بتوان گفت که دوغ‎ ‎نوشابه ماست است و حاوی کلسیم و سایر مواد معدنی، ویتامین‌های موجود در ماست‌، ‏پروتئین و چربی است. به همین دلیل ارزش غذایی آن از ماست کمی کمتر است. بنابراین جایگزین کردن آن به جای شیر ‏چندان درست نیست اما برای افرادی که دارای مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند، می‌تواند مناسب باشد‎.‎
چرا دوغ‎ ‎اینقدر خواب‌آور است؟
این فقط مربوط به دوغ‎ ‎نیست. ماست و دوغ‎ ‎به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئین‌های سرم شیر (مثل ‏تریپتوفان) دارای این ویژگی هستند‎.‎

دوغ‌هایی که روی بطری‌شان نوشته‌ شده: «گرمادیده»؛ چه فرقی با دوغ‌های معمولی دارند؟‎ 
دوغ‎ ‎گرمادیده، دوغی است که بعد از آماده‌شدن تحت فرآیند پاستوریزاسیون، دوباره پاستوریزه می‌شود تا ‏میکروارگانیسم‌های مایه ماست موجود در آن کاهش یابد. کم شدن میزان میکروارگانیسم‌های موجود در دوغ‎ ‎باعث می‌شود ‏که فرآیند ترش‌شدن در آن آهسته‌تر انجام شود؛ در حالی که دوغ‎ ‎معمولی این حرارت را نمی‌بیند‎.‎
چگونه می‌توانیم فساد دوغ‎ ‎را تشخیص دهیم؟
عمده‌ترین عوامل فساد دوغ‎ ‎عبارتند از کپک‌ها و مخمر‌ها. می‌توان گفت که مخمرها بهتر می‌توانند در دوغ‎ ‎رشد و در آن گاز ‏ایجاد کنند و طعم آن را تغییر دهند. به هر حال، مخمرها تاثیر نامطلوبی بر مصرف‌کننده نمی‌گذارند اما برخلاف آنها، ‏کپک‌ها به ندرت دوغ‎ ‎را آلوده می‌کنند و رشد آنها با تغییر طعم دوغ‎ ‎و سپس تغییر رنگ آن مشخص می‌شود‎.‎
برای جلوگیری از فساد دوغ‎ ‎باید شرایط خاصی فراهم کرد؟
‎ ‎البته این مساله نباید دلیلی بر نگهداری دوغ‎ ‎در دمای محیط باشد. این فرآورده نیز مانند تمام مشتقات شیر و فرآورده‌های لبنی ‏بهتر است در دمای یخچال نگهداری شود‎.‎
‎ ‎
چه نوع میکروارگانیسم‌هایی در دوغ‎ ‎وجود دارند؟
از نظر میکروبیولوژیک می‌توان گفت که دوغ‎ ‎حاوی همان میکروارگانیسم‌هایی است که در ماست وجود دارد ولی باید به ‏این نکته توجه داشت که میزان این میکرو‌ارگانیسم‌ها در دوغ‎ ‎کمتر از ماست است‎. ‎دوغ‎ ‎علاوه بر مزایای تغذیه‌ای، حاوی ‏باکتری‌های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارند. باکتری‌های مفید نظیر استرپتوکوکوس ‏ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس وولگاریس موجود در این فرآورده لبنی، در دستگاه گوارش جایگزین می‌شوند و می‌توانند آثار ‏بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش بگذارند. این میکروارگانیسم‌ها همچنین از رشد و تکثیر بسیاری از باکتری‌های ‏مضر در دستگاه گوارش جلوگیری می‌کنند‎.‎
‎ ‎
چرا این محصول بعد از مدتی باقی ماندن در دمای محیط، گازدار می‌شود؟
چون برخی میکروارگانیسم‌ها در محیط وجود دارند که می‌توانند طی فر‌آیند رشد و تکثیر خود در محیط به صورت طبیعی ‏گاز تولید کنند. در صورتی که مواد اولیه مورد استفاده درتهیه دوغ‎ ‎یا ظروف مورد استفاده حاوی این میکروارگانیسم‌ها و ‏مخمرها باشند به مرور زمان باعث تولید گاز و در نتیجه گازدار شدن دوغ‎ ‎می‌شوند و این پدیده در شرایط عادی مشکلی ‏برای انسان ایجاد نخواهد کرد‎.‎
دوغ‌هایی که به شیوه مصنوعی گازدار می‌شوند، چطور؟
این هم یکی دیگر از راه‌های گازدار کردن دوغ‎ ‎است. افزودن گاز دی‌اکسیدکربن در صورتی که این‌ کار تحت شرایط ‏استاندارد بهداشتی و با رعایت اصول صحیح و مناسب تولید انجام شود، مانعی ندارد‎ .‎گازدار کردن این محصول به‌صورت ‏مصنوعی، عملی است که مورد تایید کدکس الیمانتاریوس (یک نهاد جهانی تدوین‌کننده استانداردهای غذا) هم قرار گرفته ‏است. انجام این عمل بستگی به سلیقه و پذیرش مصرف‌کننده دارد و بهتر است گاز اضافه شده، طبیعی باشد‎.‎
‎ ‎
آیا مصرف بیش از حد آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد؟
خب، هر ماده غذایی، حتی آب، اگر بیش از اندازه مصرف شود، می‌تواند بر سلامت انسان اثر منفی و نامطلوب بگذارد‎ .‎دوغ‎ ‎هم از این قاعده مستثنا نیست. متخصصان تغذیه نیز در این زمینه توصیه می‌کنند که رژیم غذایی افراد باید به شکلی ‏متنوع و در عین حال متعادل باشد تا تعادل بدن از وضعیت عادی خارج نشود‎.‎
رعایت بهداشت در تهیه دوغ‎ ‎چه نقشی در سلامت آن دارد؟

اگر این فرآورده لبنی تحت شرایط مطلوب بهداشتی و مطابق با اصول استاندارد تهیه مواد غذایی (مثل آب مناسب، ‏اسانس‌های مجاز و سالم، نمک با ویژگی تاییدشده برای مصرف در غذا) تولید شود، می‌تواند به‌عنوان یک نوشابه سالم و ‏مغذی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار گیرد. باید به این نکته توجه داشت که افزودن هر نوع ماده نگهدارنده به دوغ‎ ‎در فرایند ‏تولید، غیرمجاز است و تخلف محسوب می‌شود. رعایت اصول استاندارد تهیه این فرآورده نیز از مواردی است که باید ‏توسط نهادهای ذیربط مورد بررسی و کنترل قرار گیرد‎.‎

دوغ و گروه خون: مصرف دوغ برای دارندگان گروه های خونی O و A مضر میباشد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *