ماست کفیر و کم چرب از همه بهترند

مطلب را به اشتراک بگذارید

متخصصان مصرف ماست های پرچرب و میوه‎ ‎ای را توصیه نمی کنند. ماست از لخته و دلمه کردن شیر با باکتری های ‏اسید لاکتیکی به دست می آید. برای تولید ماست، شیر را می جوشانند تا هم میکروب های آن از بین برود، هم آبش تا حدی ‏تبخیر شود و هم حرارتش بالاتر برود‎.
بعد صبر می کنند کمی سرد شود. وقتی دمای شیر به ۶۰ ۵۰ درجه سانتی گراد رسید، مایه ماست را که به آن استارتر می ‏گوییم، اضافه می کنند و ظرف را در محیط گرمی که به آن گرمخانه می گویند، می گذارند یا روی آن می پوشانند تا گرم ‏بماند. بعد از یکی دو ساعت، باکتری ها، پروتئین های شیر را لخته می کنند و شیر می بندد‎.‎
در این مرحله شیر به ماست تبدیل می شود، یعنی رطوبت، چربی، پروتئین و املاح و کلسیم و هر چیزی که در شیر بوده، ‏هیچ تغییری نمی کند و فقط شکل ظاهری آن عوض می شود و ماست معمولی به دست می آید‎.‎
در صنعت، مایه استارتر را در شرایط خاصی تهیه می کنند تا کیفیت بهتری پیدا کند. البته ماست فقط یک نوع نیست و انواع ‏مختلفی از آن با طعم های مختلف در بازار وجود دارد اما کدام یک از آنها بهتر است؟
ماست کم چرب، ماست پرچرب:
معمولاً شیر ۳ درصد چربی دارد، اگر قبل از تولید ماست، چربی آن گرفته شود، می توان ‏از آن ماست کم چرب تهیه کرد‎.‎
حالا اگر به شیر چربی اضافه کنیم و درصد چربی را به ۵، ۶ یا ۷ درصد برسانیم، ماستی که از آن به وجود می آید، ‏پرچرب خواهد بود. معمولا این نوع ماست مزه بهتری دارد، اما چون چربی ماست از نوع چربی حیوانی و اشباع است، ‏برای سلامت مضر است و مصرف مداوم آن چاقی، اضافه وزن و چربی خون را در پی خواهد داشت‎.‎
ماست پروبیوتیک:
به این نوع ماست علاوه بر باکتری هایی که معمولا در تهیه ماست وجود دارد، باکتری های دیگری هم ‏اضافه می شود. البته تعداد این میکروارگانیسم ها باید در هر گرم یا مترمکعب ماست ۱۰۶‏‎ ‎یا بیشتر از آن باشد تا وقتی آن را ‏می خوریم، تعدادی از آنها به صورت زنده به روده ما برسد‎.‎
در این صورت روده ها می توانند میکروب ها ی زنده را تخمیر و از تخمیر آن ترکیب های مفیدی تولید کنند که می توانند ‏از بیماری های قلبی عروقی، سرطان و… تا حدی پیشگیری کنند‎.‎
ماست های میوه‎ ‎ای:
می توان به ماست معمولی، کم چرب و پرچرب میوه‎ ‎ها و سبزی‎ ‎های مختلفی اضافه کرد؛ از توت ‏فرنگی، زردآلو، آلبالو و… گرفته تا اسفناج، خیار و… این میوه‎ ‎ها و سبزی‎ ‎ها گاهی به صورت له شده به ماست اضافه می ‏شوند و گاهی به صورت سنتزی و مصنوعی، یعنی مثلا به جای توت فرنگی، رنگ صورتی و طعم توت فرنگی به ماست ‏می زنند‎.‎
اما کدام بهترند؟
ماست کم چرب معمولی از همه ماست ها بهتر است چون طبیعی است. در حقیقت این نوع ماست هم تا حدی خواص ‏پروبیوتیک دارد چون از میکروارگانیسم ها درست می شود‎.‎
از طرفی، معلوم نیست تعداد میکروارگانیسم های ماست های پروبیوتیک بیشتر از ۱۰۶ باشد و این میکروب ها زنده به ‏روده برسند بنابراین لازم نیست پول اضافه ای برای خرید ماست پروبیوتیک پرداخت کنیم‎.‎

در کنار ماست معمولی کم چرب، ماست پروبیوتیک و ماست کفیر و غنی شده بهترین ماست هستند. ماست میوه‎ ‎ای، چکیده ‏و… هم در رتبه های بعدی قرار دارند و چون همه آنها معمولاً از ماست های پرچرب تهیه می شوند که مصرف آنها چندان ‏توصیه نمی شود‎.‎

کفیر و گروه خون: مصرف کفیر برای دارندگان گروه خونی O مضر، برای گروه خونی A بلامانع، و برای گروه های خونی B و AB سودمند میباشد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *