سیاتیک

مطلب را به اشتراک بگذارید

سیاتیک همان درد ناخوشایند و طاقت‌فرسا در پا است که نشان دهنده مشکلی در ستون مهره‌هاست که از عواملی مثل برآمدگی دیسک یا تنگی  ستون فقرات ناشی می‌شود.

سیاتیک چیست؟
سیاتیک با درد، مورمور شدن یا بی‌حسی در پا مشخص می‌شود. (درد در قسمت پایین کمر هم ممکن است احساس شود ولی احتمال آن کمتر از درد پا است) سیاتیک به خاطر تحریک یا کشیدگی عصب سیاتیک به‌وجود می‌آید.

سیاتیک معمولا در معاینات و آزمایش‌های انجام شده توسط پزشکتان  مشخص نمی‌شود بلکه مجموعه‌ای از نشانه‌هایست که از دیگر مشکلات ستون فقرات ناشی می‌شود. برای مثال اگر برآمدگی دیسک دارید، موادی که از بافت‌های دیسک‌ها کنده می‌شود رگ سیاتیک را می‌فشارد، که به درد و نشانه‌های دیگر ختم می‌شود.  تنگی ستون فقرات و آرتروز ستون فقرات از دیگر عواملی هستندکه منجر به سیاتیک می‌شود.

آیا شما در خطرید؟
گروه اندکی از مردم نسبت به دیگران در خطرابتلا به سیاتیک قرار دارند. بیشترین احتمال ابتلا به سیاتیک را گرو‌های سنی بین ۳۰-۵۰ سال تشکیل می‌دهند. این گروه، فعالیت بالایی دارند که خطر آسیب را بیشتر می‌کند. ولی این‌ها همچنین سنشان بالا می‌رود، که این  به معنی  زوال ستون فقرات است. بیماری‌های رایج ستون فقرات که به این گروه مرتبط است تنگی ستون فقرات و آرتروز می‌باشد.

گروه دیگری که بیشترین احتمال خطر را دارند کسانی‌اند که کم‌تحرک‌اند. گروهی از افراد بین ۳۰-۵۰ سال کم‌تحرک هستند. نشستن طولانی مدت ممکن است روی عصب سیاتیک  فشار وارد کند، که به درد در پا منتهی می‌شود. افرادی که باید بیشتر مواظب سیاتیک باشند کسانی‌اند که پیاده‌روی می‌کنند، می‌دوند، یا دیابتی و یا باردار هستند.

علائم سیاتیک:
چگونه متوجه شویم که سیاتیک داریم؟ معمولا به شکل درد پخش شده در پا است. ولی ممکن است درد، ضعف، یا بی‌حسی در نشیمنگاه را نیز شامل شود. اگر ضعف پایتان بدتر می‌شود، یا حساسیت یا کنترل را در روده‌ها و مثانه از دست می‌دهید، ممکن است سندرم یا نشانگان دم اسب داشته باشید، که شرایط حساس و جدی است و مستلزم درمان سریع است.

به خاطر داشته باشید که سیاتیک یک بیماری مرتبط با عصب سیاتیک است که هنگام تحریک باعث درد عصب سیاتیک می‌شود. مانند هر عصب در بدن، هنگام فشار، این نیز باعث احساس درد شدید، سوزن سوزن شدن یا حس برق‌گرفتگی می‌شود. نحوه‌ی جایگیری یا فعالیت هایی که انجام می‌دهید ، بر روی عصب سیاتیک فشار وارد می‌کنند که درد را بیشتر می‌کند. نشستن برای مدت طولانی  واضحترین مثال است.

درد عصب سیاتیک:
عصب سیاتیک بلندترین عصب در بدن است که وقتی تحریک می‌شود باعث بروز درد عصب سیاتیک می‌شود. این، اساس همه نوع از سیاتیک می‌باشد چه به‌خاطر سبک زندگی بدون تحرک، یا پرتحرک و یا عللی مثل دیابت یا بارداری است. عصب سیاتیک تحریک شده درد را در کل پا پخش می‌کند.

سندرم پیریفورمیس:
سندرم پیریفورمیس نوع نادری از سیاتیک است. هنگامی که ماهیچه گلابی شکل، در نشیمنگاه، عضوی باشد که بر روی عصب سیاتیک فشار وارد می‌کند، مجموعه‌‌ی نشانه‌ها و درد را سندرم پیریفورمیس می‌نامند.

مانند انواع دیگر سیاتیک، این نوع  نیز با درد، مورمور و بی‌حسی در ناحیه نشیمنگاه و گاهی در ناحیه پا مشخص می‌شود. برخلاف دیگر انواع، این نوع نیاز به تشخیص دقیق پزشک دارد. سندرم پیریفورمیس عموما  با فیزیوتراپی، مخصوصا با کشش ماهیچه گلابی شکل درمان می‌شود. جراحی معمولاً بسیار نادر است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *