بودسوناید (Budesonide)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف:‏
الف) رفع علایم رینیت آلرژیک فصلی یا دائمی و رینیت دائمی غیر آلرژیک.  
بزرگسالان و کودکان ۶ ساله و بزرگتر : روزانه یک پاف از اسپری در هر سوراخ بینی تجویز می‌شود. دوز نگهدارنده ‏کمترین تعداد اسپری می‌باشد که برای کنترل علایم لازم است. حداکثر دوز برای کودکان ۶ تا ۱۱ ساله ‏mcg/day 128‎‏ و ‏برای بزرگسالان و کودکان ۱۲ ساله و بزرگتر ‏mcg/day 256‎‏ می‌باشد. در صورت عدم بهبود علایم پس از ۳ هفته، ‏درمان باید متوقف شود.  
ب) آسم مزمن.  
بزرگسالان: برای بیمارانی که قبلاً از برونکودیلاتورها یا کورتیکواستروئیدهای استنشاقی استفاده کرده‌اند، ‏mcg 400-‎‎۲۰۰‎‏ از اسپری دهانی دو بار در روز مصرف می‌شود؛ در بیمارانی که قبلاً کورتیکواستروئید خوراکی دریافت کرده‌اند، ‏دوز مورد استفاده، ‏mcg 800-400‎‏ از اسپری دهانی دو بار در روز می‌باشد.  
کودکان ۶ ساله و بزرگتر: دوز شروع، ‏mcg 200‎‏ از اسپری دهانی ۲ بار در روز و حداکثر دوز ‏mcg 400‎‏ دو بار در ‏روز می‌باشد.  
کودکان ۱ تا ۸ ساله: ‏mg 0.25‎‏ از محلول استنشاقی با استفاده از دستگاه جت‌نبولایزر (‏Jet nebulizer‏) یک بار در روز ‏استفاده می‌شود. در کودکانی که کورتیکواستروئید سیستمیک یا استنشاقی دریافت نمی‌کنند، می‌توان دوز را به ‏mg 0.5‎‏ یک ‏بار در روز یا ‏mg 0.25‎‏ دو بار در روز افزایش داد. همچنین در کودکانی که کورتیکواستروئید خوراکی دریافت می‌کنند، ‏دوز دارو تا ‏mg 1‎‏ یک بار در روز یا ‏mg 0.5‎‏ دو بار در روز قابل افزایش است.  
موارد منع مصرف و احتیاط:‏
موارد منع مصرف: حساسیت به دارو یا اجزای فرمولاسیون؛ بیمارانی که اخیراً زخم تیغه میانی بینی، جراحی بینی یا ‏سابقه ضربه به بینی داشته‌اند. در این موارد استفاده از دارو تا زمان بهبودی کامل زخم ممنوع است.  
موارد احتیاط: عفونت سل (در هر ناحیه‌ای از بدن)؛ عفونتهای قارچی، باکتریایی یا عفونت سیستمیک ویروسی درمان ‏نشده؛ عفونت هرپس چشمی.  
عوارض جانبی:‏
اعصاب مرکزی: سردرد، عصبانیت.  
بینی و حلق: خونریزی از بینی، خشن شدن صدا، تحریک بینی، درد بینی، فارنژیت، کاهش حس بویایی، سینوزیت.  
دستگاه گوارش: خشکی دهان، سوء‌ هاضمه، تهوع، اختلال حس چشایی، استفراغ.  
متابولیک: افزایش وزن.  
عضلانی ـ اسکلتی: درد عضلانی.  
تنفسی: کاندیدیاز، سرفه، تنگی نفس، ویزینگ.  
پوست: درماتیت تماسی، خارش، راش.  
سایر عوارض: ادم صورت، واکنش‌های ازدیاد حساسیت.  
مسمومیت و درمان  
احتمال مسمومیت حاد کم است، زیرا دوز فراهم شده در هر اسپری محدود است. مسمومیت مزمن ممکن است باعث ایجاد ‏علایم و نشانه‌های افزایش فعالیت آدرنال شود.  
تداخل دارویی:
کتوکونازول ممکن است سطح پلاسمایی بودزوناید را افزایش دهد. بیمار را از نظر بروز عوارض جانبی پایش کنید.  
مکانیسم اثر:‏
اثر ضدالتهابی: ‌مکانیسم دقیقی که به واسطه آن کورتیکواستروئیدها بر رینیت آلرژیک و غیرآلرژیک اثر می‌گذارند مشخص ‏نشده است. این ترکیبات محدوده وسیعی از عملکردهای مهاری بر ضد بسیاری از سلولهای ایمنی (ماست سل‌ها، ‏ائوزینوفیل‌ها، نوتروفیل‌ها، ماکروفاژها و لنفوسیت‌ها) و واسطه‌های شیمیایی التهاب (هیستامین، ایکوزانوئیدها، لکوترین‌ها ‏و سایتوکاین‌ها) نشان می‌دهند.  
فارماکوکینتیک:‏
جذب: تقریباً ۲۰% یک دوز اسپری بینی به جریان خون سیستمیک می‌رسد.  
پخش: اتصال پروتئینی دارو ۸۸% و حجم توزیع ۲۰۰ لیتر می‌باشد.  
متابولیسم: به سرعت و به طور گسترده توسط کبد متابولیزه می‌شود.  
دفع: در ادرار (حدود ۶۷%) و مدفوع (حدود ۳۳%) دفع می‌شود.  
اشکال دارویی: ‏
Nebulisation: 0.5 mg/2ml, 1 mg/2ml‏  
Inhaler‏: ۶۴,۱۰۰,۲۰۰,۴۰۰‏mcg/dose‏  
اطلاعات دیگر: ‏
طبقه‌بندی فارماکولوژیک: کورتیکو استروئید  
طبقه‌بندی درمانی : ضد التهاب  
طبقه‌بندی مصرف در بارداری: رده ‏B‏  
نام‌های تجاری: ‏Budiair , Pulmicort Respules, Pulmicort Turbuhaler, Rhinocort Aqua‏ 
ملاحظات اختصاصی:‏
‏۱- جایگزین کردن یک کورتیکواستروئید سیستمیک با یک کورتیکواستروئید موضعی ممکن است باعث بروز نشانه‌های ‏نارسایی آدرنال شود. همچنین برخی از بیماران ممکن است علایم قطع مصرف مثل درد عضلات و مفاصل و افسردگی را ‏بروز دهند.  
‏۲- دوزهای بیش از حد بودزوناید یا استفاده از این دارو همراه دیگر کورتیکواستروئیدهای استنشاقی ممکن است باعث ‏بروز علایم افزایش فعالیت آدرنال (‏hyperadrenocorticism‏) شود.  
‏۳- بیمارانی که درمان آنها از مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدهای سیستمیک به کورتیکواستروئیدهای موضعی ‏تغییر می‌یابد، باید در مواقع استرس از نظر نارسایی حاد آدرنال پایش شوند.  
‏۴- بیمارانی که بودزوناید را به مدت چند ماه یا بیشتر دریافت می‌کنند، باید از لحاظ بروز عفونت کاندیدیاز یا سایر ‏عوارض دارو بر مخاط بینی مورد معاینه قرار گیرند.  
نکات قابل توصیه به بیمار:‏
‏۱- به دلیل خطر بروز سرکوب محور هیپوتالاموس ـ هیپوفیز ـ آدرنال، نباید بودزوناید را با مقدار بیش از دوز تجویز شده ‏و به مدت طولانی مصرف نمود.  
‏۲- روش صحیح مصرف پودر استنشاقی را به بیمار آموزش دهید. بیمار باید پودر را با دم قوی و عمیق استنشاق نماید.  
‏۳- تحریک و سوزش مخاط بینی به ندرت بروز می‌کند. در صورت ایجاد این علایم پزشک خود را مطلع نمایید.  
‏۴- در طول مصرف این دارو، از تماس نزدیک با افرادی که مبتلا به آبله‌مرغان یا سرخک هستند باید پرهیز نمود. در ‏صورت تماس اتفاقی، سریعاً به پزشک اطلاع دهید.  
‏۵- در طول مدت مصرف این دارو،‌ رعایت دقیق بهداشت دهان و بینی ضروری است.  
‏۶- در صورت عدم بهبودی علایم بیماری طی ۳ هفته از شروع درمان و نیز در صورت بدتر شدن علایم، پزشک را مطلع ‏سازید.  
مصرف در کودکان: اثربخشی و ایمنی دارو برای درمان رینیت آلرژیک فصلی یا دائمی در بچه‌های کوچکتر از ۶ سال تأیید ‏نشده است. با توجه به اثر کورتیکواستروئیدها بر رشد، کودکان دریافت کننده این داروها را باید به دقت پایش نمود. منافع ‏درمان باید در مقابل احتمال سرکوب رشد سنجیده شود.  
مصرف در شیردهی: باید با احتیاط مصرف شود.  
اثر بر آزمایشهای تشخیصی:‏‏ 
موردی گزارش نشده است. ‏

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *