بروموکریپتین (Bromocriptine as Mesylate)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف :‏
الف ) فقدان قاعدگی و ترشح زیاد شیر همراه با زیادی پرولاکتین خون، عقیمی زنان.  
بزرگسالان: از راه خوراکی، مقدار ‏mg/day 5/2-25/1‎‏ مصرف می‌ شود. سپس، هر ۷-۳ روز مقدار ۵/۲ میلی گرم بر ‏مقدار مصرف روزانه افزوده می‌شود تا اثرات درمانی مورد نظر حاصل گردد. مقدار نگهدارنده این دارو معمولاً ‏mg/day ‎‎۵/۷-۵‎‏ (از ‏mg/day 15-5/2‎‏) می‌باشد. این دارو تا ‏mg/day 40‎‏ قابل استفاده است.  
ب) پیشگیری از ترشح شیر بعد از زایمان.  
بزرگسالان: مقدار ۵/۲ میلی گرم ۴-۲ بار در روز همراه با غذا، به مدت ۱۴ روز مصرف می‌شود. در صورت لزوم، ‏درمان را می‌توان تا ۲۱ روز ادامه داد.
پ) آکرومگالی.  
بزرگسالان: ابتدا مقدار ۵/۲-۲۵/۱ میلی گرم به مدت سه روز مصرف می‌شود. می‌توان هر ۷-۳ روز، ۵/۲-۲۵/۱ میلی گرم ‏بر مقدار مصرف روزانه افزود تا اثرات درمانی مورد نظر حاصل شود. محدوده دوز درمانی ‏mg/day 30-20‎‏ در بیشتر ‏بیماران می‌باشد. حداکثر دوز ‏mg/day 100‎‏ است و دوزهای ‏mg/day 60-20‎‏ به‌صورت منقسم داده می‌شود.  
ت) بیماری پارکینسون.  
بزرگسالان: ابتدا مقدار ۲۵/۱ میلی گرم دو بار در روز، همراه با غذا مصرف می‌شود. سپس هر ۲۸-۱۴ روز، می‌توان ‏مقدار مصرف دارو را افزایش داد تا به ‏mg/day 100‎‏ برسد یا تا زمانی که حداکثر پاسخ درمانی دارو به دست آید. ‏بی‌ضرری مصرف بیش از ‏mg/day 100‎‏ ثابت نشده است.  
ث) سندم پیش از قاعدگی.  
بزرگسالان – ‏mg 5/7-5/2‎‏ خوراکی ۲ بار در روز از روز ۱۰ سیکل تا شروع قاعدگی.  
ج) سندرم کوشینگ.  
بزرگسالان- ‏mg 5/2-25/1‎‏ خوراکی ۴-۲ بار در روز.  
چ) آ نسفالوپاتی کبدی.  
بزرگسالان: ‏mg/day 25/1‎‏ خوراکی، سپس هر ۳ روز ‏mg 25/1‎‏ به آن اضافه شود تا به ‏mg/day 15‎‏ برسد.  
ح) سندرم نورولپتیک بدخیم ناشی از مصرف داروهای آنتیسایکوتیک.  
بزرگسالان: ‏mg 5-5/2‎‏ خوراکی ۶-۲ بار در روز.  
مکانیسم اثر :‏
مهارکننده پرولاکتین: این دارو از طریق مهار مستقیم آزاد شدن پرولاکتین از بخش قدامی هیپوفیز ، باعث کاهش غلظت آن ‏در سرم می‌شود. همچنین، این دارو با تحریک گیرنده‌های دوپامین پس‌سیناپسی در هیپوتالاموس، باعث آزاد شدن فاکتور ‏مهارکننده پرولاکتین از طریق یک مسیر پیچیده کاتکول‌آمین می‌شود. برموکریپتین موجب کاهش غلظت زیاد پرولاکتین سرم ‏و بازسازی عملکرد تخمدان و عمل تخمک‌گذاری در زنان مبتلا به فقدان قاعدگی می‌شود و همچنین، ترشح شیر را در دوران ‏بعد از زایمان و زمانهایی بجز آن، در زنانی که غلظت کافی گونادوتروپین دارند و عملکرد تخمدانهای آنها طبیعی است، ‏متوقف می‌سازد. زمان متوسط برای درمان فقدان قاعدگی ۸-۶ هفته است، ولی ممکن است تا ۲۴ هفته طول بکشد.  
با مصرف برموکریپتین به مدت ۲۱-۱۴ روز بعد از زایمان، ‌این دارو با مهار ترشح پرولاکتین، از ترشح فیزیولوژیک شیر ‏در زنان جلوگیری می‌کند. برخلاف ترکیبات استروژنی، برموکریپتین به طور مستقیم بر بافتهای پستان اثر نمی‌کند.  
ضد پارکسینون: برموکریپتین از طریق گیرنده‌های دوپامینرژیک در اجسام مخطط فعالیت ضد پارکینسون را سبب می‌شود. ‏تغییر در تنظیم فعالیت سروتونین مغزی نیز ممکن است صورت گیرد. نقش دقیق برموکریپتین در درمان بیماری پارکینسون ‏نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه بی‌ضرری و اثربخشی این دارو در استفاده طولانی مدت دارد. ‏
تداخل دارویی :‏
در صورت مصرف همزمان با داروهای افزاینده غلظت پرولاکتین (آمی‌تریپتیلین، بوتیروفنونها، ایمیپرامین، متیلدوپا، ‏فنوتیازینها و رزرپین) ‌باید مقدار مصرف برموکریپتین افزایش یابد.  
برموکریپتین ممکن است اثرات داروهای کاهنده فشار خون را تشدید کند. در نتیجه، مقدار مصرف این داروها، برای ‏جلوگیری از کمی فشار خون باید کاهش یابد.  
مصرف مقادیر زیاد برموکریپتین باعث عدم تحمل بیمار نسبت به فرآورده‌های حاوی الکل می‌شود. مصرف این فرآورده‌ها ‏در صورت تجویز برموکریپتین باید محدود شود. ‏
اثر بر آزمایشهای تشخیصی:‏
غلظت ازت اوره خون (‏BUN‏)، آلانین آمینوترانسفراز (‏ALT‏) و آسپارتات‌آمینوترانسفراز (‏AST) ‎، ‏CPK، آلکالین ‏فسفاتاز و اسید اوریک ممکن است به طور گذرا افزایش یابد. ‏
فارماکوکینتیک:‏
جذب: در حدود ۲۸ درصد از دستگاه گوارش جذب می‌شود و حداکثر اثر دارو طی ۳-۱ ساعت حاصل می‌شود. غلظتهای ‏پلاسمایی برای اثرات درمانی تعیین نشده است. غلظت پرولاکتین طی دو ساعت بعد از مصرف خوراکی کاهش می‌یابد ، ‏طی هشت ساعت به حداقل می‌رسد و تا ۲۴ ساعت در همین حد باقی می‌ماند.  
پخش: تا حدود ۹۶-۹۰ درصد به آلبومین سرم پیوند می‌یابد.  
متابولیسم: حدود ۹۰ درصد از داروی جذب شده بعد از اولین عبور از کبد متابولیزه می‌شود. به طور کامل در کبد و عمدتاً ‏از طریق هیدرولیز ، متابولیزه می‌شود و متابولیتهای این دارو غیر فعال و غیر سمی هستند.  
دفع: مسیر اصلی دفع این دارو از طریق صفرا است. تنها ۵/۵-۵/۲ درصد آن از طریق ادرار دفع می‌شود. تقریباً تمام مقدار ‏مصرف شده (۸۵ درصد) طی ۱۲۰ ساعت از طریق مدفوع دفع می‌شود. ‏
موارد منع مصرف و احتیاط :‏
موارد منع مصرف : حساسیت به آلکالوئیدهای ارگوت، بیماریهای شدید و ایسکمیک قلبی یا بیماریهای عروق محیطی (به ‏دلیل اثرات این دارو بر دستگاه قلبی- عروقی) و مادرانی که به نوزاد خود شیر می‌دهند (این دارو از ترشح شیر جلوگیری ‏می‌کند).  
موارد احتیاط: بیماری رینود (ممکن است تشدید شود)، اختلال کار کلیه و کبد، سابقه اختلالات روانی (مصرف این دارو ‏اختلالات موجود را بدتر می‌کند) و سابقه انفارکتوس میوکارد دارای اختلالات ریتمی (ممکن است موجب اختلال در ریتم ‏شود). ‏
اشکال دارویی : ‏
Tablet: 2.5 mg‏
اطلاعات دیگر : ‏
طبقه‌بندی فارماکولوژیک: آگونیست رسپتور دوپامینی.  
طبقه‌بندی درمانی: ضد پارکینسون، مهارکننده ترشح پرولاکتین، مهارکننده ترشح هورمون رشد، آلکالوئید ارگوت نیم ‏هسنتتیک.  
طبقه‌بندی مصرف در بارداری: رده ‏B‏
ملاحظات اختصاصی :‏
‏۱- مصرف برموکریپتین در بیماران مبتلا به تومور غده هیپوفیز (سندرم ‏Forbes-Albright‏) ممکن است باعث بهبود ‏فقدان قاعدگی و ترشح زیاد شیر شود، ولی در اندازه تومور تأثیری ندارد.  
‏۲- به هنگام مصرف برموکریپتین برای جلوگیری از ترشح شیر، مصرف دارو باید بعد از تثبیت علائم حیاتی و چهار ‏ساعت بعد از زایمان آغاز شود. فشار خون بیمار باید به طور مرتب اندازه‌گیری شود.  
‏۳- مصرف این دارو ممکن است به بارداری زودرس بعد از زایمان منجر شود. بعد از شروع مجدد قاعدگی به دنبال ‏بارداری، آزمون تشخیص بارداری باید هر چهار هفته یا بعد از هر بار فقدان قاعدگی انجام شود. در صورت تایید بارداری، باید مصرف دارو قطع گردد.  
‏۴- پدیده مصرف اولین مقدار دارو در یک درصد از بیماران به وجود می‌آید. بیماران حساس ممکن است به مدت ۶۰-۱۵ ‏دقیقه سنکوپ کنند، ولی به دنبال آن، معمولاً نسبت به اثرات دارو تحمل نشان می‌دهند.  
‏۵- برای کاهش تحریکات گوارشی، دارو همراه با غذا یا شیر مصرف شود.  
‏۶- در صورت مصرف مقدار زیاد برموکریپتین ممکن است نسبت به فرآورده‌های حاوی الکل عدم تحمل بروز کند.  
‏۷- به‌عنوان داروی ضد پارکینسون، برموکریپتین معمولاً همراه با لوودوپا یا ترکیب لوودوپا – کاربی دوپا مصرف می ‏شود.  
‏۸- عوارض جانبی این دارو بیشتر در موارد مصرف مقادیر زیاد آن، مانند موارد درمان پارکینسون، بروز می‌کند.  
‏۹- آلکالوئیدهای ارگو و مشتقات آنها باعث ضخیم شدن دریچه های قلبی می گردند (عموما در مصرف مزمن).  
‏۱۰- افت فشار علامت دار در تعداد زیادی از بیماران رخ می‌ دهد، همچنین افزایش فشار خون، تشنج، سکته قلبی و سکته ‏مغزی به طور نادر در مصرف دارو گزارش شده است. شروع این عوارض ممکن است آنی و یا تأخیری باشد (معمولاً در ‏هفته دوم درمان رخ می دهد).  
‏۱۱- فیبروز پلورال/پریتونئال به طور نادر در مصرف طولانی و روزانه دارو گزارش شده است.  
‏۱۲- خواب ناگهانی و بی خوابی هر دو با مصرف دارو دیده شده است، (بخصوص در بیماران مبتلا به پارکینسون). ‏بیماران باید از فعالیتهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند، خودداری نمایند.  
‏۱۳- در صورت مصرف دارو برای درمان آکرومگالی توصیه می شود در صورت وسعت گرفتن تومور، دارو قطع شود. ‏وازواسپام انگشتان (حساسیت به سرما) در برخی بیماران مبتلا به آکرومگالی دیده شده که ممکن است به کاهش دوز دارو ‏نیاز داشته باشد.  
‏۱۴- در بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی-عروقی (سکته قلبی، آریتمی)، زخم معده و سایکو، با احتیاط مصرف شود.  
‏۱۵- در زنانی که مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند ، پس از زایمان برای کنترل شیر استفاده نشود.  
‏۱۶- ایمنی و اثربخشی دارو در بیماران مبتلا به نارسایی کبد و کلیه شناخته نشده است.  
‏۱۷- در صورت رشد دوباره ماکروآدنوما و افزایش سطح پرولاکتین، مصرف دارو قطع شود.  
‏۱۸- در صورت مصرف همزمان با داروهای کاهنده فشار خون، احتیاط شود.  
‏۱۹- مصرف همزمان با لوودوپا باعث افزایش ریسک توهم می گردد. تنظیم دوز لازم است.  
‏۲۰- در کودکان زیر ۱۱ سال مبتلا به آدنوم هیپوفیز، ایمنی و کارآیی دارو شناخته شده نیست.  
نکات قابل توصیه به بیمار :‏
‏۱- برای شروع مجدد قاعدگی یا توقف ترشح شیر، مدت ۸-۶ هفته یا بیشتر زمان لازم است.  
‏۲- به علت شایع بودن بروز خواب آلودگی به دنبال شروع درمان، اولین مقدار دارو باید در زمان و مکانی مصرف شود که ‏امکان درازکشیدن باشد.  
‏۳- هر گونه مشکلات بینایی، تهوع و استفراغ شدید یا سردردهای شدید را به پزشک گزارش دهید.  
‏۴- اثرات برموکریپتین بر ‏CNS‏ ممکن است موجب اختلال در انجام اعمالی گردد که نیاز به هوشیاری دارند.  
‏۵- در طول مصرف این دارو، از روشهای غیر هورمونی جلوگیری از بارداری (به دلیل عوارض جانبی شدید فقدان ‏قاعدگی) استفاده کنید.  
‏۶- در صورت درمان با برموکریپتین، از مصرف فرآورده‌های حاوی الکل خودداری کنید.  
مصرف در سالمندان:  
‏۱- در سالخوردگان، این دارو بخصوص به مقدار زیاد و به مدت طولانی ، باید با احتیاط تجویز شود. بررسی وضع ‏جسمانی بیمار به طور مرتب توصیه می‌شود. تغییرات عملکرد ریوی باید پیگیری شود.  
‏۲- بی‌ضرری مصرف طولانی مدت دارو در مقادیر لازم برای درمان پارکینسون ثابت نشده است.  
مصرف در کودکان: مصرف این دارو در کودکان کوچکتر از ۱۵ سال توصیه نمی‌شود.  
مصرف در شیردهی: به علت جلوگیری از ترشح شیر، برموکریپتین در زنانی که قصد شیر دادن به نوزاد خود را دارند، ‏نباید مصرف شود.  
عوارض جانبی:‏
توجه: احتمال بروز زیاد عوارض جانبی حدود ۶۸ درصد است. ولی بیشتر این عوارض خفیف هستند و تنها ۶ درصد از ‏بیماران دارو را به دلیل بروز و مزاحمت عوارض جانبی آن قطع می‌کنند. تهوع، شایع ترین عارضه جانبی آن است و ‏حدود ۵۱ درصد از بیمارانی که آن را مصرف می کنند، بدان مبتلا می‌شوند. شدت عوارض جانبی ممکن است با کاهش ‏اولیه مقدار مصرف به نصف قرص ۳-۱ بار در روز و به دنبال آن، افزایش مقدار مصرف به حداقل مقدار مؤثر، کاهش ‏یابد.  
اعصاب مرکزی: سکته مغزی ، سرگیجه، سردرد، خستگی، جنون توام با سرخوشی، توهم، عصبانیت، بیخوابی، ‏افسردگی، تشنج.
قلبی- عروقی: سکته قلبی، کاهش فشار خون.  
پوست: بثورات پوستی، لکه لکه شدن پوست، کهیر.  
چشم، گوش، بینی: احتقان بینی ، وزوزگوش، تاری دید.  
دستگاه گوارش: تهوع، استفراغ، کرامپ شکمی، یبوست، اسهال، احساس طعم فلزی در دهان، خشکی دهان، اختلال در بلع، ‏بی‌اشتهایی.  
ادراری- تناسلی: احتباس ادرار و تکرر ادرار ، بی‌اختیاری ادرار، افزایش ترشح ادرار.  
سایر عوارض: انفیلتراسیون ریوی و ترشح مایع به فضای پرده صفاق، سردی و رنگ‌پریدگی انگشتان دست و پا، رنگ ‏پریدگی صورت.
مسمومیت و درمان:‏
تظاهرات بالینی: تهوع ، استفراغ و کاهش شدید فشار خون.  
درمان: تخلیه معده با آسپیراسیون و شستشوی معده و همچنین، تزریق وریدی مایعات برای درمان کمی فشار خون.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *