ترومبوز چیست؟

مطلب را به اشتراک بگذارید

به تشکیل لخته در عروق خونی ترومبوز می‌گویند. لخته‌های موجود در شریان (عروقی که نقش اکسیژن‌رسانی را به عهده دارند) بسیار خطرناکند و عامل اصلی سکته های قلبی و مغذی محسوب می‌شوند. خوشبختانه بسیاری از مردم با اهمیت آنها و علائم‌شان آشنا هستند، اما میزان آگاهی جامعه از آنها کافی نیست.  
ترومبوزها لخته‌هایی هستند که در وریدها یا سیاهرگ‌ها (که خون بی‌اکسیژن را به قلب برمی‌گردانند) شکل می‌گیرند. عمده‌ترین آنها در ساق پا پدید می‌آید. نتیجه ترومبوز در وریدهای عمقی که در پزشکی DVT نامیده می‌شوند، مشکلات متعددی در عضو است که جریان خون آن به‌دلیل ایجاد لخته، کم یا قطع می‌شود و بسته به عضو درگیر، علائم متفاوتی خواهد داشت. 

 لخته پدیدآمده در وریدهای عمقی، خصوصا ساق پا احتمال دارد بشکند و به ‌سمت عروق ریه حرکت کند و بیماری بسیار کشنده‌ای به نام آمبولی ریه پدید بیاورد. از هر چهار نفر بیمار مبتلا به آمبولی ریوی، یک نفر ناگهان فوت می‌کند و اگر اقدام اورژانسی برای سه نفر بقیه صورت نگیرد آنها نیز فوت خواهند کرد

موارد دیگری که فرد را مستعد ابتلا به ترومبوز آمبولی می‌کند:

۱- مصرف‌کنندگان داروهای هورمونی حاوی استروژن: بعضی از خانم‌های یائسه دچار عوارض یائسگی مانند گرگرفتگی هستند که ناگزیر برای کاهش علائم، پزشک داروهای هورمونی تجویز می‌کند. 
خانم‌هایی هم هستند که قرص زد بارداری می‌خورند. این افراد حتما باید وقتی به پزشک مراجعه می‌کنند، مصرف داروهای هورمونی را به او اطلاع بدهند.

 ۲- افراد مسن: اگرچه این بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند، اما با افزایش سن احتمال ابتلا به ترومبوز بالا می‌رود. برای مثال، در فردی با سن ۸۰ سال خطر بروز ترومبوز آمبولی وریدی ۵ تا ۶ برابر فرد چهل ساله است.

 ۳- بارداری: خانم‌ها در طول بارداری و حتی تا شش هفته بعد از زایمان بشدت مستعد ترومبوز آمبولی هستند. زایمان طبیعی یا سزارین هر دو ممکن است باعث این بیماری شوند.

 ۴- سابقه خانوادگی: اگر در بین بستگان شما، حتی یک نفر به لخته خونی مبتلا شده باشد، در دیگر افراد فامیل احتمال خطر بالا می‌رود؛ مثلا دختری که مادرش در گذشته دچار آمبولی ریه شده است، مستعد ابتلا به ترومبوز آمبولی است.

 ۵- چاقی: افرادی که شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۰ دارند، دو تا سه برابر افراد غیرچاق در معرض خطر ترومبوز هستند.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *