کلرپروپامید (Chlorpropamide)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف: 
لرپروپامید برای درمان دیابت ملیتوس و دیابت بی مزه هیپوفیزی نسبی (به عنوان درمان خط دوم) به کار می رود. 
موارد منع مصرف و احتیاط: 
این دارو در موارد زیر نباید مصرف شود: 
اسیدوز،سوختگی شدید،اغمای دیابتیک، کتواسیدوزدیابتیک، اغمای غیرکتونیک هیپراسمولار، شرایطی که باعث تغییرات زیاد قند خون می شوند، شرایطی که نیاز به انسولین را به سرعت تغییر می دهند، شرایط ایجادکننده کاهش قند خون، بیماریهای کبدی و کلیوی، پورفیری و نارسایی احتقانی قلب. 
عوارض جانبی: 
به دنبال مصرف دارو اختلالات گوارشی ،سردرد،افزایش وزن، کاهش قندخون، واکنش های افزایش حساسیت دیده شده است. کلرپروپامید موجب افزایش اثر هورمون آنتی دیورتیک شده و بندرت موجب کاهش سدیم می شود. 
تداخل دارویی: 
در صورت مصرف همزمان با ضد انعقادهای خوراکی مقدار مصرف دو دارو باید تنظیم شود. 
در مصرف همزمان با آسپاراژیناز،کورتیکواستروییدها، مدرهای تیازیدی و لیتیم به دلیل فعالیت ذاتی این ترکیبات در بالا بردن قند خون تنظیم مقدار مصرف دارو لازم است.مصرف همزمان کلرپروپامید با تیازیدها خطر هیپوناترمی را خصوصا در بیماران مسن افزایش می دهد. در صورت مصرف همزمان داروهایی مانند گوانتیدین، مهارکننده های مونوآمین اکسیداز، کینین ،کینیدین و مقادیر بالای سالیسیلات ها، کلرامفنیکل و مهارکننده های بتا آدرنرژیک مقدار مصرف مورد نیاز کلرپروپامید تغییر می یابد. 
مکانیسم اثر: 
سولفونیل اوره ها با تحریک مستقیم ترشح انسولین از سلولهای بتای لوزالمعده ،گلوگز خون را کاهش می دهند.در طولانی مدت این داروها حساسیت به انسولین را در بافتهای محیطی مانند کبد، عضله، چربی و سلولهای دیگر مانند مونوسیتها و اریتروسیتها افزایش می دهند که نتیجه آن کاهش گلیکوژنولیز و گلوکونیوژنز در کبد است. کلرپروپامید اثر مقادیر جزیی هورمون آنتی دیورتیک را در بیماران مبتلا به دیابت بی مزه هیپوفیزی تقویت می کند. 
نکات قابل توصیه به بیمار: 
۱- آلرژی به سولفونیل اوره ها، سولفونامیدها و تیازیدها را باید مورد توجه قرار داد. 
۲- با تغییر رژیم غذایی، فعالیت بدنی و بیماری، میزان قند خون و برنامه درمانی تغییر می کند. 
۳- دارو به همراه صبحانه مصرف شود. 
فارماکوکینتیک: 
جذب دارو از دستگاه گوارش کامل و سریع است، ولی غذا آن را به تاخیر می اندازد. نیمه عمر آن ۳۶ ساعت است. متابولیسم کبدی دارو ناقص بوده و ۲۰ درصد دارو به صورت تغییر نیافته دفع می شود. متابولیت های دارو از راه ادرار دفع می شوند. 
اشکال دارویی: 
Tablet :250 mg

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *