اسپیرانولاکتون (Spironolactone)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف:‏
الف) ادم.  
بزرگسالان: مقدار ‏mg/day 200-25‎‏ در مقادیر منقسم مصرف می‌شود.  
کودکان: ابتدا، مقدار ‏mg/kg/day 3/3‎‏ یا ‏mg/m2/day 60‎‏ در مقادیر منقسم مصرف می‌شود.  
ب) هایپرتانسیون.  
بزرگسالان: مقدار ‏mg/day 100-50‎‏ در مقادیر منقسم مصرف می‌شود. بعضی متخصصین از دوزهای کمتر ‏اسپیرونولاکتون در حد ‏mg 50-25‎‏ روزانه استفاده نموده و یک داروی ضد فشارخون دیگر به آن اضافه می‌کنند ، به جای ‏اینکه دوز اسپیرونولاکتون را افزایش دهند.  
کودکان: مقدار ‏mg/kg 3/3-1‎‏ در روز (حداکثر ‏mg 100‎‏ ) از راه خوراکی به شکل یک یا دو بار در روز مصرف ‏می‌شود.  
پ) هایپوکالمی ناشی از مصرف داروهای مدر.  
بزرگسالان: مقدار ‏mg/day 100-25‎‏ مصرف می‌شود (این دارو زمانی تجویز می‌ شود که مصرف مکمل‌های خوراکی ‏پتاسیم نامناسب باشند).  
ت) تشخیص هایپرآلدوسترونیسم اولیه.  
بزرگسالان: از راه خوراکی، مقدار ‏mg/day 400‎‏ به مدت چهار روز (آزمون کوتاه مدت) یا به مدت ۴-۳ هفته (آزمون ‏طولانی مدت)، مصرف می‌شود. اگر کمی پتاسیم خون و زیادی فشارخون تصحیح گردد، تشخیص احتمالی ‏هایپرآلدوسترونیسم اولیه داده می‌شود.  
ث) هیرسوتیسم.  
بزرگسالان: روزانه ‏mg 200-50‎‏ مصرف می‌شود.  
ج) سندرم پیش از قاعدگی.  
بزرگسالان: مقدار ‏mg 25‎‏ چهار بار در روز، در روز چهاردهم سیکل قاعدگی مصرف می‌شود.  
چ) نارسایی قلبی در بیمارانی که در حال دریافت مهارکننده‌های ‏ACE‏ و یک دیورتیک قوس هنله با یا بدون گلیکوزید قلبی ‏هستند.  
بزرگسالان: با دوز ‏mg 25-12.5‎‏ در روز شروع می‌شود.  
ح) کاهش خطر خونریزی بیش از حد واژینال (‏metrorrhagia‏).  
بزرگسالان: مقدار ‏mg 50‎‏ دو بار در روز از راه خوراکی از روز ۴ تا ۲۱ سیکل قاعدگی مصرف می‌گردد.  
خ) آکنه ولگاریس.  
بزرگسالان: ‏mg 100‎‏ روزانه از راه خوراکی مصرف می‌شود. ‏
موارد منع مصرف و احتیاط:‏
موارد منع مصرف: غلظت سرمی پتاسیم بیش از ‏mEq/L 5/5‎‏، همراه با سایر مدرهای نگهدارنده پتاسیم یا مکمل‌های ‏پتاسیم (این داروها پتاسیم را در بدن نگه داشته و می‌توانند موجب بروز زیادی شدید پتاسیم در این بیماران شوند)، آنوری، ‏نارسایی حاد یا مزمن کلیوی، نفروپاتی دیابتی (خطر بروز هایپرکالمی وجود دارد)، حساسیت مفرط شناخته شده نسبت به ‏دارو، سیروز کبدی (از طریق ایجاد عدم تعادل آب و الکترولیت و اسید – باز می‌تواند منجر به ایجاد آنسفالوپاتی کبدیگردد.).  
موارد احتیاط :  
نارسایی شدید کبدی (عدم تعادل الکترولیتی ممکن است بروز آنسفالوپاتی کبدی را تسریع کند)، دیابت (این بیماران در ‏معرض افزایش خطر هایپرکالمی هستند). ‏
عوارض جانبی:‏
اعصاب مرکزی : سردرد، گیجی، خواب آلودگی، آتاکسی.  
پوست: کهیر، هیرسوتیسم، ضایعات ماکولوپاپولار.  
دستگاه گوارش: بی‌اشتهایی، تهوع، استفراغ، خونریزی معده، گاستریت، زخم، کرامپ.  
متابولیک: هایپرکالمی، دهیدراتاسیون، هایپوناترمی، افزایش گذرای غلظت ‏BUN، اسیدوز.  
ادراری ـ تناسلی: عدم توان حفظ نعوظ، اختلالات قاعدگی در خانم‌ها.  
خون: آگرانولوسیتوز.  
سایر عوارض: ژنیکوماستی، زخم شدن پستان، تب دارویی.  
مسمومیت و درمان:‏
تظاهرات بالینی: دهیدراتاسیون، اختلالات الکترولیتی.  
درمان: شامل اقدامات حمایتی و علامتی است. در صورت بلع حاد دارو، محتویات معده را باید با وادار کردن بیمار به ‏استفراغ یا شستشوی معده، تخلیه کرد. در زیادی شدید پتاسیم خون (بیش از ‏mEq/L 6.5‎‏)، غلظت سرمی پتاسیم با تزریق ‏وریدی بیکربنات سدیم یا گلوکز همراه با انسولین کاهش می‌یابد. مصرف یک رزین مبادله‌کننده کاتیون، مانند سدیم ‏پلی‌استیرن سولفونات (کی‌اگزالات)، به صورت خوراکی یا به صورت تنقیه نیز ممکن است غلظت سرمی پتاسیم را کاهش ‏دهد. ‏
‏تداخل دارویی:‏
اسپیرونولاکتون ممکن است اثرات کاهنده فشارخون سایر داروهای کاهنده فشارخون را تشدید کند؛ از این اثر می‌توان بهره ‏درمانی گرفت.  
اسپیرونولاکتون در صورت مصرف همزمان با مدرهای نگهدارنده پتاسیم، مهارکننده‌های آنزیم تبدیل‌کننده آنژیوتانسین ‏‏(کاپتوپریل)، مکمل‌های پتاسیم، فرآورده‌های دارویی حاوی پتاسیم (پنی‌سیلین ‏G‏ تزریقی )، یا جانشین املاح، خطر بروز ‏هایپرکالمی را افزایش می‌دهد.  
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، مانند ایندومتاسین یا ایبوپروفن، ممکن است به عملکرد کلیه آسیب‌ زده و در نتیجه، بر ‏دفع پتاسیم تأثیر بگذارند. آسپیرین ممکن است پاسخ بالینی به اسپیرونولاکتون را اندکی کاهش دهد. ‏
مکانیسم اثر:‏
اثر دیورتیک و نگهدارنده پتاسیم: اسپیرونولاکتون به طور رقابتی اثرات آلدوسترون را بر روی توبول‌های انتهایی کلیه ‏مهار می‌کند و موجب افزایش دفع آب و سدیم و کاهش دفع پتاسیم می‌شود.  
اسپیرونولاکتون برای درمان بیماری‌هایی که با ترشح بیش از حد آلدوسترون همراه است، مانند سیروز کبدی، سندرم ‏نفروتیک و نارسایی احتقانی قلب (‏CHF‏) به کار می‌رود. همچنین، این دارو برای درمان هایپوکالمی ناشی از مصرف ‏مدرها استفاده می‌شود.  
اثر کاهنده فشارخون: مکانیسم اثر آن مشخص نیست. اسپیرونولاکتون ممکن است اثر آلدوسترون را بر روی عضلات ‏صاف شریانچه‌ها مسدود سازد.  
تشخیص هایپرآلدوسترونیسم اولیه: اسپیرونولاکتون اثرات آلدوسترون را مهار می‌کند. بنابراین، تصحیح هایپوکالمی و ها ‏یپرتانسیون دلیل احتمالی زیادی اولیه آلدوسترون است. ‏
‏فارماکوکینتیک:‏
جذب: حدود ۹۰ درصد دارو از طریق خوراکی جذب می‌شود. شروع اثر دارو تدریجی است و حداکثر اثر آن روز سوم ‏درمان حاصل می‌شود.  
پخش: اسپیرونولاکتون و متابولیت عمده آن، کانرنون، بیش از ۹۰ درصد به پروتئین پلاسما پیوند می‌یابد.  
متابولیسم: به سرعت و به میزان زیادی به کانرنون (متابولیت فعال و اصلی دارو) متابولیزه می‌شود.  
دفع: کانرنون و متابولیت‌های دیگر عمدتاً از طریق ادرار و مقادیر کمی از آنها از طریق مجرای صفرا و از راه مدفوع دفع ‏می‌ شود. نیمه عمر کانرنون ۲۲-۱۳ ساعت است. نیمه عمر ترکیب مادر ۲-۱ ساعت است. ‏
اشکال دارویی: ‏
Tablet: 25, 100mg‏ ‏
اطلاعات دیگر: ‏
طبقه‌بندی فارماکولوژیک: دیورتیک نگهدارنده پتاسیم.  
طبقه‌بندی درمانی: دیورتیک، ضد فشارخون.  
طبقه‌‌‌بندی مصرف در بارداری: رده ‏C‏  
ملاحظات اختصاصی:‏
علاوه بر ملاحظات مربوط به تمامی مدرهای نگهدارنده پتاسیم، رعایت موارد زیر نیز توصیه می‌شود:  
‏۱- مصرف دارو همراه با غذا، جذب آن را افزایش می‌دهد.  
‏۲- در صورت مصرف دارو به تنهایی، شروع اثر دیورتیک آن ممکن است ۳-۲ روز به تأخیر افتد. حداکثر اثر کاهنده ‏فشارخون ممکن است بعد از ۳-۲ هفته بروز کند.  
‏۳- دارو باید دور از نور نگهداری شود.  
‏۴- عوارض جانبی با مقدار مصرف دارو و طول مدت درمان ارتباط دارد و معمولاً با قطع مصرف دارو برطرف می‌شود. ‏با این وجود، ممکن است ژنیکوماستی باقی بماند.  
‏۵- اسپیرونولاکتون یک داروی ضد آندروژن بوده و برای درمان هیرسوتیسم در خانم‌ها، با مقادیر ‏mg/day 200‎‏ به کار ‏رفته است.  
‏۶- از استفاده غیرضروری اسپیرونولاکتون اجتناب شود. نشان داده شده است که مصرف این دارو در حیوانات ‏آزمایشگاهی ایجاد تومور می‌کند.  
نکات قابل توصیه به بیمار:‏
‏۱- برقراری حداکثر ترشح ادرار ممکن است سه روز پس از شروع درمان آغاز شود و تا ۳-۲ روز پس از قطع درمان ‏باقی بماند.  
‏۲- در صورت بروز کانفوزیون یا لتارژی، فوراً به پزشک اطلاع دهید.  
‏۳- تا مشخص شدن پاسخ به دارو، از انجام فعالیت‌های مخاطره‌آمیز، مانند رانندگی، خودداری کنید.  
مصرف در سالمندان: بیماران سالخورده به اثر مدر دارو مستعدتر بوده و برای جلوگیری از ترشح بیش از حد ادرار ممکن ‏است به مقادیر کمتر دارو احتیاج داشته باشند.  
مصرف در کودکان: در صورت مصرف دارو در کودکان، قرص‌ها را باید خرد کرده و با شربت خوش طعم مخلوط نمود ‏و سپس، به صورت سوسپانسیون خوراکی مصرف کرد.  
مصرف در شیردهی: بی‌ضرری مصرف دارو در دوران شیردهی ثابت نشده است. کانرنون (متابولیت دارو) در شیر ‏انتشار می‌یابد. شیردهی در دوران مصرف این دارو توصیه نمی‌شود.  
اثر بر آزمایشهای تشخیصی:‏
اسپیرونولاکتون نتایج سنجش غلظت ۱۷- هیدروکسی کورتیکواستروئید ادرار و پلاسما به روش فلوئورومتری را تغییر ‏می‌دهد و ممکن است موجب افزایش کاذب دیگوکسین سرم در آزمون رادیوایمونواسی شود. ‏

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *