کوررنگی

مطلب را به اشتراک بگذارید

کوررنگی یک بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X مغلوب است که در مردان بیشتر دیده می شود و تقریبا همیشه از مادر به پسر به ارث می رسد. (توضیح: زنان دو کروموزوم X و مردان یک کروموزوم Xو یک کروموزوم Y دارند. در بیماری های وابسته به کروموزوم X مغلوب در زنان باید هر دو کروموزوم X معیوب باشد تا بیماری رخ دهد. اگر یک کروموزوم X معیوب باشد، بیماری رخ نمی دهد ولی قابل انتقال به فرزندان است. در مردان معیوب بودن تنها کروموزوم X سبب بیماری می شود. بنابراین، فردی که مبتلا به کوررنگی است، مادرش یا مبتلا به کوررنگی است و یا ناقل بیماری.) در این اختلال کروموزومی سلول های مخروطی در شبکیه که مسئول درک رنگ است دچار اختلال می شود و به همین دلیل بیمار رنگ ها را درست تشخیص نمی دهد.
کوررنگی ممکن است بر اثر بیماری های عصب بینایی یا شبکیه نیز رخ دهد. در این موارد، فقط چشمی که مشکل دارد دچار کوررنگی می شود و بیماری در طول زمان تشدید می شود به طوری که ممکن است تبدیل به کوررنگی کامل شود که در آن بیمار دید خاکستری دارد. این بیماران معمولا در تشخیص رنگ آبی و زرد مشکل دارند.کوررنگی یک بیماری اختلال ارثی است که در آن فرد قادر به تشخیص یک یا برخی رنگ ها نمی باشد. سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ فاقد رنگ دانه هایی است که موجب دیدن رنگ ها می شود. به همین دلیل این افراد برخی رنگ ها را به شکل طیفی از رنگ های خاکستری و سیاه می بینند.کوررنگی انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن ها ناتوانی در تشخیص رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است.

کوررنگی در سال ۱۷۹۴ توسط شیمی دان بریتانیایی، جان دالتون،که خود به آن مبتلا بود کشف شد. با این حال علت آن تنها با پیشرفت علم ژنتیک در قرن بیستم مشخص شد. این اختلال به افتخار دالتون، دالتونیسم نیز نامیده می شود، هرچند نام علمی آن Dyschromatopsia می باشد.حدود ۵ تا ۸ درصد از آقایان و ۰٫۵ درصد از خانم ها کوررنگ متولد می شوند. به عبارت دیگر از هر ۱۲ مرد یک نفر و از هر ۲۰۰ زن یک نفر اختلال دید رنگ دارند.چنان چه گفته شد کوررنگی معمولا ارثی است اما بر اثر آسیب چشم، عصب یا مغز یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص نیز رخ می دهد.نوع کوررنگی سبز – قرمز معمولا شایع تر است و فرد در تشخیص رنگ های سبز و قرمز دارای مشکل است. 
نقص دیگر کوررنگی آبی – زرد است. البته تست مناسبی برای تشخیص آن وجود ندارد.در چشم ۳ نوع سلول مخروطی وجود دارد که دارای پیگمان های متفاوتی است و سلولهای مخروطی وقتی فعال می شود که پیگمان ها نور را جذب کند. هرگونه اختلالی در این سلول ها و ساز و کار آن ها و تعداد کم آن ها ممکن است به ایجاد یکی از انواع کوررنگی منجر شود.

درمان:
به طور کلی درمان خاصی وجود ندارد اگرچه بیمار می تواند از فیلترهای رنگی یا لنزهای تماسی برای تشخیص بهتر رنگ ها استفاده کند.اپتومتریست ها اغلب برای بیمار یک لنز تماسی یا تینت قرمز تجویز می کنند که روی چشم بیمار قرار داده می شود این لنز به بیمار اجازه می دهد که از پس تست های خاصی که برای به دست آوردن شغل خاصی است، به خوبی بر بیاید.تاثیر پوشیدن این لنزها مانند استفاده از عینک های سبز – قرمز ۳ بعدی است.
البته نرم افزارهای رایانه ای خاصی مانند Gnome Desktop نیز امروزه به این گونه بیماری ها کمک شایانی می کند با این نرم افزار بیمار می تواند رنگ خاصی را روشن یا خاموش کند.

مقالات مرتبط

رایس کیک سیاه دانه1

رایس کیک سیاه دانه

تاریخچه:
منشا اصلی رایس کیک به کشور ژاپن بر میگردد، که این محصول در بین مردم این کشور بسیار محبوب می باشد.
رایس کیک امروزی را چه کسی اختراع کرد؟
در اوایل قرن بیستم “آلکساندر پیرس آندرسون” گیاه شناس مشهور آمریکایی توانست برای نخستین بار، با روشی جدید برنج را به شکل رایس کیک های امروزی در آورد و پس از آن امتیاز آن را در اختیار شرکت های بزرگ تجاری قرار داد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *