یبوست می تواند موجب میگرن شود

مطلب را به اشتراک بگذارید

یبوست می تواند موجب میگرن شود

حقیقت آن است که یبوست، مخصوصا یبوست های حمله ای مکرر و کوتاه مدت می تواند شروع کننده سردرد باشد و سردردهای میگرنی مکرر در افرادی که به طور مزمن یبوست را تجربه می کنند، بیشتر است.

بیماری میگرن که یکی از علل بسیار شایع سردرد مکرر بوده، امروزه شیوع بالایی پیدا کرده است، به طوری که ۱۵ تا ۲۰ درصد مردان و ۲۵ تا ۳۰ درصد زنان از آن رنج می برند.

میگرن با سردرد شدید و عمیق، نبض دار‌ و اغلب دردهای تکرار شونده وحساسیت چشم ها به نور تظاهر می کند. درد شدید معمولا از صبح زود شروع می شود و ممکن است یک سمت سر را درگیر کند و همراه بااستفراغ یا تهوع باشد.
البته ۱۰ درصد از مبتلایان به میگرن، دچار اختلالات چشمی، گیجی، ضعف بعد از حملات میگرن نیز می شوند.
اما علت این بیماری چیست؟
علل واقعی سردرد میگرن ناشناخته است و به نظر می رسد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این سردرد از غشای‌ مغز (مننژ) و از پوست سر‌ منشا می گیرد و در اثر کشیده شدن یا تحت فشار قرار گرفتن عروق خونی و عضلات سر ایجاد می شود.
در واقع میگرن در اثر نوسانات هورمونی که باعث انقباض و سپس انبساط عروق خونی سر و گردن می شوند، ایجاد می شود. وقتی عروق خونی منبسط می شوند، سردرد شروع می شود.

ظاهرا هورمون ها بیش از حد عمل‌ می کنند و  به جای آنکه از حالت انقباض به حالت عادی برگردند، عروق خونی از حالت عادی منبسط تر می شوند و ایجاد درد می کنند. بطور همزمان، تورم مغز، آزادسازی مواد شیمیایی مشخص و شاید کشش عضلات ایجاد می شود. این عوامل به درد می افزایند.

مطالعات نشان داده اند افرادی که به طور مکرر مشکلات دستگاه گوارش نظیر ریفلاکس معده به مری، تهوع و استفراغ و نیز یبوست را تجربه می کنند، با نوعی از میگرن به نام “میگرن مرتبط با مشکلات گوارشی” مواجه می شوند

چه عواملی حملات میگرن را تحریک می کنند؟

همانطور که گفتیم تغییرات هورمونی، تاثیرات قابل توجهی بر میگرن دارند. بنابراین تغییراتی مثل قاعدگی، بارداری و مصرفقرص‌های هورمونی جلوگیری از بارداری معمولا باعث بدتر شدن میگرن می‌شود.
عواملی مثل گرسنگی، کم‌خوابی، خستگی، استرس‌های روحی، ورزش‌های سنگین و برخی غذاهای خاص و بوهای خاص (مثلا بوی سیگار یا عطر) می‌تواند باعث شروع حمله میگرن شود. استرس نیز می تواند عامل مهمی در تحریک حملات میگرنی باشد.
جالب است بدانید که نه تنها وجود استرس، بلکه رفع شدن ناگهانی استرس نیز می تواند باعث ایجاد حمله میگرن شود، برای مثال بعد از گذشتن از مرحله ای تنش زا از زندگی نظیر امتحانات مدرسه.
آیا یبوست می تواند منجر به میگرن شود؟
بله درست است. یبوست و سردرد های میگرنی با هم در ارتباط هستند.
یبوست که به آن تنبلی روده نیز می گویند، شرایطی است که مدفوع بسیار آرام در روده بزرگ پیش می رود. بنابراین پرزهای روده فرصت بیشتری دارند تا آب و مواد غذایی را از پس مانده آن جذب کنند. پس مدفوع خشک و سفت می شود و دفع آن هم بدون شک، سخت و دردناک خواهد بود.
در برخی موارد یبوست فرد آنقدر شدید است که حتی فرد یک هفته هم دفع مدفوع نخواهد داشت. اما بیشتر افرادی که به طور معمول از یبوست شکایت دارند، معمولا سردردهای میگرنی را هم گزارش می کنند.
در واقع سردردهای میگرنی در این افراد با یبوست می آیند و می روند و شرایط را برای فرد سخت و طاقت فرسا می کنند. اما آیا این سردردها واقعا به دلیل یبوست اند؟
امروزه میگرن به انواع و دسته های مختلفی تقسیم می شود و برای هر نوع آن، علل متعددی تعریف شده است. اما ممکن است شما هم به ندرت درباره ارتباط سردرد با یبوست شنیده باشید.

 اما حقیقت آن است که یبوست، مخصوصا یبوست های حمله ای مکرر و غیر مزمن می تواند شروع کننده سردرد باشد و این سردردهای میگرنی مکرر در افرادی که به طور مزمن یبوست را تجربه می کنند بیشتر است.

 یبوست می تواند منجر به استرس های جسمی و عصبی شود. این استرس های مکرر می تواند با تاثیر بر سیستم عصبی مرکز منجر به بروز سردرد شود.
یکی دیگر از نتایج یبوست کاهش اشتها است. کاهش اشتها و عدم توانایی در خوردن غذاها حتی غذاهای مورد علاقه، معمولا به دلیل احساس درد و ناراحتی در ناحیه شکم ایجاد می شود. پس افراد مبتلا به یبوست معمولا کمتر غذا می خورند و این بی غذایی که باعث عدم دریافت مایعات کافی و مواد مغذی به بدن می شود، می تواند شروع کننده میگرن باشد.
از دست دادن آب بدن نیز شرایطی معمول در یبوست است. این کم آبی بدن، حتی اگر دارای شدت متوسط هم باشد به خودی خود می تواند به سردردهای خفیف تا متوسط منجر شود.

یبوست و سردردها مخصوصا سردرد میگرنی، همچنین مشکل شایع بیماران مصرف کننده داروهای استاتین اند. استاتین ها داروهایی هستند که برای کاهش کلسترول در افرادی که بیماری چربی خون و کلسترول بالا دارند استفاده می شوند، مثل آتورواستاتین.

استاتین ها اگرچه داروهای بسیار تاثیرگذار در کاهش کلسترول خون اند، اما تاثیر دوم آنها تظاهر یبوست به همراه سردرد است.

البته تنبل شدن روده ها و نیز سردرد عارضه شایع گزارش شده توسط مبتلایان به فیبرومیالژی است. بیماری که در آن عضلات متصل شده با استخوان ها دردناک می شوند. این دردها اگر چه در ناحیه خاصی از بدن احساس می شوند، اما بر کل بدن تاثیر می گذارند. هر چه شدت بیماری بیشتر باشد، یبوست و سردرد ناشی از آن هم شدیدتر خواهد بود.

پس بیماری ها و عوامل گسترده ای شروع سردرد های میگرنی را تحریک می کنند و یکی از آنها یبوست است که امروزه شیوع بالایی هم پیدا کرده است.

به طور کلی می توان گفت بین مشکلات دستگاه گوارش و سردردهای میگرنی ارتباط وجود دارد. مطالعات نشان داده اند افرادی که به طور مکرر مشکلات دستگاه گوارش نظیر ریفلاکس معده به مری، تهوع و استفراغ و نیز یبوست را تجربه می کنند، با نوعی از میگرن به نام “میگرن مرتبط با مشکلات گوارشی” مواجه می شوند.

البته این ارتباط دوطرفه است و میگرن نیز در بسیاری از موارد می تواند شروع کننده عوارضی مانند تهوع، استفراغ و یبوست باشد.

مقالات مرتبط

رایس کیک سیاه دانه1

رایس کیک سیاه دانه

تاریخچه:
منشا اصلی رایس کیک به کشور ژاپن بر میگردد، که این محصول در بین مردم این کشور بسیار محبوب می باشد.
رایس کیک امروزی را چه کسی اختراع کرد؟
در اوایل قرن بیستم “آلکساندر پیرس آندرسون” گیاه شناس مشهور آمریکایی توانست برای نخستین بار، با روشی جدید برنج را به شکل رایس کیک های امروزی در آورد و پس از آن امتیاز آن را در اختیار شرکت های بزرگ تجاری قرار داد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *