با فرآورده های غذایی پروبیوتیک آشنا شویم
علاوه بر معرفی غذاهای پروبیوتیک به عنوان غذاهای مفید ، فرهنگ سازی و ایجاد یک طرز فکر نوین در درک این مطلب که فرآورده های پروبیوتیک قرص و کپسول نبوده بلکه جزئی از سبد غذایی روزانه خانوار به شمار می آیند بسیار ضروری است .
فرآورده های غذایی پروبیوتیک به منظور درمان عفونت های روده ای به ویژه اسهال و عفونت های باکتریایی و مخمری دستگاه تناسلی تولید شده اند ودر سه دهه گذشته ، فرآورده های تجاری پروبیوتیک عرضه شده به بازار جهانی ازرشد جهشی برخوردار بوده اند .
زمانیکه الی مچنیکف روسی اظهار کرد که بشر باید از شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس برای طولانی شدن زندگی استفاده کندعلاقه انسان به استفاده از پروبیوتیکها برای حصول سلامتی اغاز شد.در سالهای اخیر منافع سلامتیبخش مصرف شیر و حضور ریزسازوارههای رودهای به خوبی شناخته شده است.
همچنین مشخص شده که توازن بهینه در تعداد میکروبهای دستگاه گوارشی بستگی به تغذیه و سلامتی داردو در این راستا ریزسازوارههای اصلی موثر بر حفظ این توازن، لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتر هستند. عواملی که بر فعل و انفعال بین شیر و ریزسازوارههای رودهای تأثیر منفی بگذارند (مانند استرس و رژیم غذایی) با به هم زدن توازن بهینه میکروبی بر سلامتی انسان ضرر خواهند داشت.
مدارک روز افزونی در دست است که مصرف مواد غذایی حاوی ریزسازوارههای مفید که از آنها به پروبیوتیک یاد میشود، کمک شایانی به ابقا و نگهداری تعداد میکروبهای بومی روده و توازن میکروبی آن کرده و در نتیجه منافع بسیار زیادی برای سلامتی انسان دارد. در سالهای اخیر باکتریهای پروبیوتیک به عنوان افزودنیهای رژیم غذایی با تعداد زیادی از غذاها آمیخته شدهاند، که در این میان فرآوردههای شیری به ویژه ماست نقش مهمی را برای حمل این باکتریها (مانند بیفیدوباکتریوم بیفیدوم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) ایفا میکنند و مصرف منظم تعداد مناسبی از سلولهای زنده که «حداقل درمانی» نامیده میشود. برای انتقال تأثیرات پروبیوتیکها به مصرف کننده ضرورت دارد. برای این منظور لازم است روزانه بیش از ۱۰۰ گرم ماست حاوی حداقل CFU.ml-1 106 باکتری پروبیوتیک مصرف شود.
پروبیوتیک ها مکمل های غذایی هستند که فلور متعادل روده از طریق رقابت باکتریهای بیماریزا را از روده خارج و سیستم ایمنی را تحریک کرده و مواد مغذی و حیاتی مانند اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، ویتامینها، اسید های آمینه آرژنین ، سیستئین و گلوتامین ، فاکتورهای رشد و آنتی اکسیدانهای مختلف تولید می کنند . در همین راستا مطالعات نشان می دهد که مصرف پروبیوتیکها سبب افزایش بعضی از انواع میکرو فلور روده می شوند ولی شمارش کلی باکتریها در روده افزایش نمی یابد. فولر، پروبیوتیک ها را مکمل های غذایی نامید. روند مصرف غذاهای پروبیوتیک در اروپا، آسیا و شمال آمریکا به تدریج افزایش پیدا کرده و امروز در بیشترسوپر مارکتهای سراسر جهان این مواد غذایی عرضه می گردد.
به تازگی بازار برای غذاهای پروبیوتیکی و مکملها به شدت رونق یافته و این به دلیل خیل عظیم فرآوردههای جدیدی است که بر اساس تبلیغات گسترده در زمینه باکتریهای مفید برای بدن تولید میشوند. به تازگی مجله گزارش جهانی در مورد پروبیوتیکها مقاله جالبی را به نشر رسانده که تأثیر به سزایی در خرید و فروش این فرآوردهها داشته به نحوی که تشویق شدهاند برای پروبیوتیکها مبلغ ۱۷ میلیارد در بازار آمریکا هزینه کنند.