درباره شیر خشک

مطلب را به اشتراک بگذارید

همانطور که می دانید شیر مادر کامل ترین تغذیه برای کودک است. اما گاهی اوقات مادران به دلایل مختلف به کودکشان ‏شیر خشک می دهند، دلایلی از قبیل مشغله های کاری و گرفتاری و نداشتن وقت. اما آیا شیر خشک جایگزین خوبی برای ‏شیر مادر محسوب میشود؟ آیا شیر خشک می تواند تمام نیاز های بدن کودک را پاسخگو باشد؟

شیرخشک نوعی جایگزین و غذای مکمل به شمار می‌ رود که در زمان شیرخواری به کودک داده می‌ شود؛ ولی هیچ غذا و ‏شیری در دنیا نمی ‌تواند به مفیدی شیر‌‌مادر باشد. اگر چه در سال‌ های اخیر محققان با تلاش‌ های خود سعی کرده ‌اند ترکیب ‏شیرخشک ‌ها را هرچه بیشتر به شیر‌‌مادر نزدیک کنند؛ ولی هنوز هم نتوانسته‌ اند شیری همانند شیر‌‌مادر بسازند‎.‎
‎ ‎
ماهیت متفاوت شیرخشک با شیر‌‌مادر:‏

شیرخشک‌ ها ۲ نوع هستند؛ شیرخشک ‌هایی که از شیر‌‌گاو و آن هایی که از منابع گیاهی تولید می ‌شوند. در این میان، ‏شیرخشک ‌هایی که از شیر‌‌گاو تولید شده ‌اند، مناسب ‌ترین نوع شیرخشک هستند.‎ ‎اصولاً شیر‌‌ گاو به دلیل سنگین بودن، با ‏داشتن ۳ تا ۴ برابر پروتئین بیشتر و ۵‏‎ ‎تا ۷ برابر مواد معدنی بیشتر از شیر‌‌مادر، برای نوزاد بسیار دیرهضم است و ممکن ‏است او را دچار ناراحتی‌ های گوارشی کند؛ ولی وقتی از شیر ‌‌گاو برای تولید شیرخشک استفاده می‌ شود، ترکیبات آن ‏تغییر می ‌یابد و برای نوزادان قابل هضم می ‌شود‎.‎

شیرخشک ‌های ایجاد شده از منابع گیاهی نیز به دلیل دیرهضم بودن گیاهان توصیه نمی‌ شوند، مگر این که به دستور ‏پزشک، مصرف این شیرخشک ‌ها تجویز شود. البته در این نوع شیرخشک ‌ها هم ترکیبات گیاهان تغییراتی یافته است‎.‎

در هر صورت شیرخشک باید بسته به نیاز نوزاد انتخاب شود. در این حال شیر‌‌مادر بهترین گزینه برای تغذیه نوزاد است؛ ‏چون ترکیبات آن با هر کودکی هماهنگ است و تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را تا سن ۴ تا ۶ ماهگی دارد؛ به طوری که ‏تا پایان ۶ ماهگی نیازی به دادن غذا و حتی آب به نوزاد نیست و از طرفی نوزاد، مشکلی برای هضم شیر‌‌مادر ندارد و نیز ‏شیر‌‌مادر از لحاظ پاکیزه بودن و دمای مناسب شیر‌‌برای نوزاد،‌ مناسب ‌ترین و مطمئن‌ ترین نوع تغذیه است‎.‎

 ‎مادرانی که از کم بودن شیر‌‌خود شکایت دارند، باید بدانند مکیدن سینه‌ ها توسط نوزاد، باعث ترشح بیشتر شیر‌‌ می ‌شود و ‏این مکانیسمی طبیعی برای بیشتر شدن شیر‌‌مادر به شمار می‌ رود.‏
همیشه شنیده ‌ایم که می ‌گویند شیر‌‌مادر می ‌تواند از بروز برخی بیماری ‌ها در کودک جلوگیری کند؛ در حالی که شیرخشک ‏این اثر را ندارد. این حرف‌ ها کاملا جنبه علمی دارند؛ به طوری که شیر‌‌مادر حدود ۳۰۰ عامل ضد بیماری دارد و نوزاد را ‏در مقابل ابتلا به بیماری‌ هایی چون اسهال، سرماخوردگی ‌ها، آسم، اگزما و آلرژی محافظت می ‌کند‎.‎

طبق آمارها، مرگ‌ و میر نوزادانی که از شیرخشک تغذیه کرده ‌اند بر اثر اسهال، ۱۸ برابر بیش از نوزادانی بوده است که ‏از شیر‌‌مادر استفاده کرده‌ اند. به علاوه شیرخشک، به دلیل چربی زیادی که دارد، رشد سریع و چاقی کودک را در پی دارد ‏و می ‌تواند باعث بروز ناراحتی ‌های قلبی و عروقی در سنین بزرگسالی شود‎.‎

آن چه نباید فراموش کنید آن است که شیرخشکی را که برای نوزاد خود انتخاب می ‌کنید، دارای ترکیبات مشخصی است که ‏به دقت تمام در کارخانه‌ تولید شده است. چنان چه افزودن هر نوع ماده دیگری به شیرخشک می ‌تواند این ترکیب را به هم ‏بزند. گاهی ممکن است مادر به آن، آب یا شیر ‌‌اضافه کند که باعث به هم خوردن تعادل ترکیبات شیرخشک شده و نوزاد را ‏دچار سوء تغذیه می ‌کند و حتی ممکن است سلامت نوزاد را به خطر بیندازد‎.‎
راه ‌حلی برای مادران شاغل:‏
شاید شما هم از آن دسته از مادرانی هستید که کمبود وقت باعث شده کمتر برای نوزاد خود زمان بگذارید و مجبور هستید به ‏جای شیر‌‌خود به کودک تان شیرخشک دهید. گاهی این گونه مادران شکایت دارند که نمی ‌توانند در طول روز به کودک خود ‏شیر ‌‌دهند و به ناچار از شیرخشک استفاده می ‌کنند‎.‎
بهترین و آسان ‌ترین راه‌ حلی که می ‌توان برای این دسته از مادران ارائه داد، این است که شیر ‌‌خود را بدوشند و درون ‏ظرف ریخته و در جای خنکی مانند یخچال قرار دهند تا فردی که از نوزاد نگهداری می ‌کند، در فواصلی معین، شیر‌‌ ‏دوشیده شده را به نوزاد بدهد. حتی در این مورد هم شیر‌‌مادر به شیرخشک برتری دارد؛ چرا که شیر‌‌ مادر بر خلاف ‏شیرخشک و حتی شیر‌‌ گاو که مدت زیادی در دمای اتاق نمی ‌مانند، حدود ۸ ساعت بدون خراب ‌‌شدن در دمای محیط باقی ‏می ‌ماند‎.‎

شیرخشک گاهی نوعی غذای مکمل حساب می ‌شود و بیشتر برای نوزادانی تجویز می‌ شود که به طور کافی از شیر‌‌مادر ‏خود تغذیه نمی ‌شوند‎.‎

بعضی از مادران به دلیل بیماری نمی ‌توانند به نوزاد خود شیر ‌‌دهند یا شیر ‌‌کافی و مناسب برای تغذیه کودک شان ندارند و ‏کودک یا اصلا از شیر‌‌مادر تغذیه نمی ‌کند یا به طور کامل از شیر‌‌مادر سیر نمی ‌شود‎.‎
بنابراین برای جبران این خلا ممکن است شیرخشکی مناسب با شرایط نوزاد تجویز شود. البته همیشه کافی نبودن شیر‌‌مادر ‏نمی ‌تواند دلیلی برای تغذیه نوزاد با شیرخشک باشد و نباید به همین راحتی فواید شیر‌‌مادر را نادیده گرفت و کودک را از ‏مزایای آن محروم کرد‎.‎
مادرانی که از کم بودن شیر‌‌خود شکایت دارند، باید بدانند مکیدن سینه‌ ها توسط نوزاد، باعث ترشح بیشتر شیر‌‌ می ‌شود و ‏این مکانیسمی طبیعی برای بیشتر شدن شیر‌‌مادر به شمار می‌ رود. حال اگر مادران به دفعات زیاد و مرتب در طول روز و ‏شب به نوزاد خود شیر‌‌ دهند، مطمئن باشند شیر‌‌کافی برای تغذیه نوزاد خود خواهند داشت. تا سن ۴ تا ۶ ماهگی نوزاد باید ‏دست کم هر ۲ ساعت از شیر‌‌مادر تغذیه شود و فرآیند شیر‌‌دادن تا ۲ سالگی ادامه می ‌یابد‎.‎

بهترین و آسان ‌ترین راه‌ حلی که می ‌توان برای این دسته از مادران ارائه داد، این است که شیر ‌‌خود را بدوشند و درون ‏ظرف ریخته و در جای خنکی مانند یخچال قرار دهند تا فردی که از نوزاد نگهداری می ‌کند، در فواصلی معین، شیر‌‌ ‏دوشیده شده را به نوزاد بدهد.‏

با عمل کردن به دستور بالا، در صورتی که باز هم شیر‌‌مادر برای سیر شدن کودک کافی نبود، مادران می ‌توانند از ‏شیرخشک حاوی آهن به همراه شیر ‌‌خود استفاده کنند و این می‌ تواند مکمل خوبی برای نوزادشان باشد. ولی در صورت ‏نبود دلایل بیان شده برای استفاده از شیرخشک، هرگز از شیرخشک برای تغذیه کودک استفاده نکنید‎.‎
با وجود تمام تفاوت‌ های بین شیرخشک با شیر‌‌مادر، باید خاطرنشان کرد که هیچ چیز نمی‌ تواند جای شیر‌‌مادر را برای ‏نوزاد پر کند. هنگام شیر‌‌دادن، رابطه ‌ای که میان مادر و کودک برقرار می ‌شود و نیز تماس بدنی و چشمی نوزاد و مادر و ‏همچنین گوش دادن نوزاد به ضربان قلب و تنفس مادر می ‌تواند آرامش عجیبی به وجود آورد. آرامشی که با دادن شیرخشک ‏به نوزاد از طریق شیشه هرگز به کودک دست نمی ‌دهد. پس با دادن شیرخشک به کودک تان او را از این رابطه ی گرم و ‏دوست‌ داشتنی محروم نکنید و با شیر‌‌مادر سلامت آینده ی کودک خود را تضمین کنید‎.‎

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *