عوامل ابتلا به کبد چرب چیست؟

مطلب را به اشتراک بگذارید

 بسیاری از افراد مبتلا به کبد چرب وعده های غذایی نامنظم دارند. در بسیاری از موارد در واقع حجم بالای کربوهیدارت ها که در وعده های نامنظم وارد بدن می شود می تواند زمینه ساز بروز کبد چرب شود.
به غیر از بحث رژیم غذایی و تاثیر آن در درمان کبد چرب گفته می شود افراد مبتلا به کبد چرب باید دست کم روزی نیم ساعت فعالیت بدنی داشته باشند که تاثیرات مفیدی در درمان آنها دارد و نکته مهم دیگر داشتن نظم در برنامه غذایی است بسیاری از افراد مبتلا به کبد چرب وعده های غذایی نامنظم دارند و در کنار این بی نظمی غذایی حجم بالایی از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات را در برنامه غذایی خود دارند که در بسیاری از مطالعات نشان داده شده در واقع حجم بالای مصرف کربوهیدارت ها با این بی نظمی که وارد بدن می شود در بسیاری از موارد می تواند زمینه ساز بروز کبد چرب شود.
در بحث چربی های سالم می توان به چربی هایی که در انواع ماهی های چرب است اشاره کرد مثل ماهی سالمون، همچنین جایگزین کردن مصرف روغن های مایع گیاهی بویژه روغن کانولا، روغن هسته انگور و روغن سویا و روغن زیتون به جای روغن جامد و کره توصیه می شود. مسئله بعدی مصرف غذاهای پرفیبر است مثل غلات کامل، سبزیجات و میوه ها و مغز دانه ها (که هم از نظر چربی های مفید غنی هستند و هم پرفیبر هستند) در خصوص مصرف سبزیجات توصیه می شود افراد مبتلا به کبد چرب هیچ وعده اصلی غذایی را بدون سبزی و سالاد مصرف نکنند.
افراد دیابتی حتی المقدور باید از مواد غذایی که نمایه گلیسمی بالایی دارند پرهیز کنند مانند شکر، عسل، قند، مربا، قندهای طبیعی مثل توت خشک و خرما که گمان می کنند مصرف آنها مشکلی ندارد در عوض بایستی کربوهیدرات هایی مصرف شود که نمایه گلیسمی آنها پایین است مثل نانی که از آرد کامل تهیه شده است، برنج قهوه ای، سبزیجات و برخی از میوه ها البته در اندازه خاص.
بنابراین برای افرادی که مشکل مقاومت به انسولین دارند جایگزین کردن مصرف کربوهیدرات های با نمایه گلیسمی پایین به جای مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا می تواند در درمان قند خون آنها موثر باشد.
این مسئله برای افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند نیز صدق می کند و پیشنهاد می شود افراد مبتلا به کبدچرب تحت نظر متخصص تغذیه، غذاهایی مصرف کنند که نمایه گلیسمی پایین تری دارند مثل غلات کامل، حبوبات، ماست، برنج (برنج قهوه ای نمایه گلیسمی پایین تری نسبت به برنج سفید دارد).
اهمیت مصرف کربوهیدرات های مناسب بویژه برای افراد دیابتی بسیار مطرح است به این معنی که برخی از مواد غذایی، قند زودجذبی(نمایه گلیسیمی بالا) دارند که موجب افزایش سریع قند خون می شوند و معمولا اگر هورمون انسولین کار خود را انجام دهد سریعا قند خون پایین می آید. اما در مقابل برخی از مواد غذایی هستند که وقتی در اندازه خاصی مصرف می شوند قندخون را به سرعت مواد غذایی که نمایه گلیسیمی بالایی دارند، بالا  نمی برند بلکه با مصرف این مواد قند خون به کندی بالا می رود و مدت بیشتری در سطح متوسط حفظ می شود و به کندی هم پایین می آید و اساسا نوسانات قند خون با مصرف این مواد کمتر است که اصطلاحا می گوییم مواد غذایی هستند که نمایه گلیسیمی پایینی دارند.
مصرف یک رژیم غذایی پرفیبر در درمان کبد چرب بسیار کمک کننده است و اصلاح چربی های غذایی نیز تاثیر مثبتی در درمان کبد چرب دارد البته منظور حذف چربی ها به صورت کلی از برنامه غذایی فرد نیست بلکه مهم است چربی های بد (مثل چربی های اشباع و ترانس) از رژیم غذایی فرد مبتلا به کبد چرب حذف شود و چربی های خوب جایگزین آن شود و قطع مصرف الکل که نقش ایجادی در بروز کبد چرب دارد از اهمیت بالایی برخوردار است.
در درمان تغذیه ای کبد چرب باید به چند نکته توجه شود.در افرادی که مشکل اضافه وزن و یا چاقی دارند و حتی افرادی که ممکن است بر مبنای نمایه توده بدن به ظاهر اضافه وزن زیادی نداشته باشند ولی چاقی شکمی و دور کمر بالایی دارند مهمترین اقدام درمانی کم کردن وزن است. همچنین رعایت مصرف مناسب کربوهیدرات ها از دیگر عوامل دخیل در درمان کبدچرب محسوب می شود.
کلسترول بالا از جمله عوامل موثر در بروز کبدچرب غیرالکلی است است و مهم تر از آن پروزنی و اضافه وزن در بروز این مشکل دخیل است همچنین ابتلا به دیابت نیز از دیگر عوامل است و افراد دیابتی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به کبدچرب قرار دارند بخصوص اگر رژیم غذایی مناسبی نداشته باشند و قند خونشان کنترل نشده باشد. مصرف زیاد الکل از جمله عوامل بروز کبد چرب است بر همین مبنا کبد چرب را به دو دسته کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی تقسیم بندی می کنند که در ایران بیشترین موارد، کبد چرب غیرالکلی است.

مقالات مرتبط

رایس کیک سیاه دانه

تاریخچه:
منشا اصلی رایس کیک به کشور ژاپن بر میگردد، که این محصول در بین مردم این کشور بسیار محبوب می باشد.
رایس کیک امروزی را چه کسی اختراع کرد؟
در اوایل قرن بیستم “آلکساندر پیرس آندرسون” گیاه شناس مشهور آمریکایی توانست برای نخستین بار، با روشی جدید برنج را به شکل رایس کیک های امروزی در آورد و پس از آن امتیاز آن را در اختیار شرکت های بزرگ تجاری قرار داد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *