فیبر خوراکیها                                                                                                             

مطلب را به اشتراک بگذارید

فیبر خوراکیها

 فیبر غذایی نوعی کربوهیدرات است که برعکس کربوهیدرات های دیگر مانند سیب زمینی و نان در دستگاه گوارش انسان هضم و جذب نمی شود. زیرا در روده انسان آنزیم موثر بر هضم و جذب آن وجود ندارد به همین دلیل در گذشته اهمیت تغذیه ای برای آن ها قائل نبودند. اما امروزه ثابت شده است که فیبر های غذایی در رژیم غذایی روزانه نه تنها برای پیشگیری و بلکه برای درمان بسیاری از بیماری هایی که امروزه بشر با آن دست به گریبان است لازم و ضروری است.

فیبر غذایی و افراد چاق​

رژیم های غذایی حاوی فیبر معمولا با چربی و قند کمتری همراهند. بنابراین رژیم های غذایی غنی از فیبر انرژی کمتری دارند باعث دفع سریع تر غذاهای چاق کننده شده و فرصت جذب مواد غذایی پر انرژی کمتر می شود. علاوه بر آن غذاهای حاوی فیبر حجیم ترند و سبب پر شدن معده و احساس سیری زودرس می شوند.پس در مقایسه با سایر غذاها،غذاهای پر فیبر سبب می شوند که کالری کمتری به بدن برسد و کمتر باعث چاقی می شوند.

فیبر غذایی و افراد دیابتی

یکی دیگر از عملکرد های اعجاب آور فیبر های غذایی آن است که جریان ورودی قند را به درون خون به تاخیر می اندازد. بنابراین با مصرف مواد غذایی قندی همراه با فیبر های غذایی قند خون به یکباره بالا نمی رود و در سطح متعادل تری باقی می ماند.با این تفاسیر برای افراد دیابتی که باید سطح قند خونشان در حد معینی باقی بماند مصرف مواد حاوی فیبر به خصوص فیبر محلول که در میوه ها، باقالا، لوبیا و جو دوسر که خود حاوی بالاترین میزان فیبر، (۱۱%)، است بسیار مفید بوده و باید حتما در برنامه غذایی روزانه شان گنجانده شود. این خاصیت فیبر های غذایی برای افراد چاق نیز بسیار ضروری است زیرا فیبر غذایی با تنظیم میزان قند خون باعث می شود که شخص زود احساس گرسنگی نکند و به سراغ غذاهای پر انرژی نرود.

فیبرهای غذایی و سنگ های صفراوی 

باقی ماندن اسیدهای صفراوی در کیسه صفرا سبب کریستاله شدن کلسترول و تشکیل سنگ صفراوی می شود بنبابراین مصرف مواد غذایی حاوی فیبر باعث ترشح اسیدهای صفراوی به داخل روده شده و از راه مدفوع دفع میگردد. بنابراین مصرف مواد غذایی پر فیبر باعث می شود که کلسترول موجود در کیسه صفرا که می توانست باعث تشکیل سنگ صفرا شود از بدن خارج شود.
فیبرهای غذایی و بیماران قلبی-عروقی

کار دیگر فیبرهای محلول، اتصال به کلسترول و چربی موجود در غذا و کمک به دفع آن ها از بدن است. بدین ترتیب مصرف مواد فیبردار باعث می شود که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و کلسترول بالا کاهش یابد. هم چنین فیبر های محلول در روده بزرگ توسط باکتری ها شکسته و تخمیر می شود و به موادی تبدیل می شود که ساخته شدن کلسترول در کبد را مهار می کند.

فیبرهای غذایی و پیشگیری از بیماری های روده بزرگ

مصرف میوه و سبزی تازه و غلات حاوی فیبر بالا هم چون جو دوسر در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان های روده بزرگ بسیار موثر است. مواد غذایی پر فیبر با دفع مواد سرطان زا از راه مدفوع و نیز کاهش فرصت تماس مواد سرطان زا با دیواره روده در کاهش بروز سرطان روده بزرگ موثر است. علاوه بر آن هر گرم فیبر می تواند تا ۱۵ گرم آب را درون خود نگه دارد و با این عمل هم حجم مدفوع افزایش می یابد وهم میزان آب مدفوع متعادل شده و عمل دفع به آسانی صورت می گیرد و از حالت یبوست جلوگیری می شود. همچنین مواد غذایی پر فیبر از ابتلا به هموروئید (بواسیر) نیز جلوگیری به عمل می آورد.چه غذاهایی از فیبر غنی هستند

کلیه میوه ها و سبزی ها به مقادیر متفاوتی حاوی فیبر هستند. میوه های تازه به خصوص اگر با پوست خورده شوند (البته بعد از ضد عفونی) مانند سیب و گلابی، سبزی های خام و یا کمی پخته شده مثل گل کلم، میوهای خشک و انواع مانند بادام زمینی و فندق، باقالا، عدس و لوبیا وسایر حبوبات و دانه ها و سلطان فیبر غلات جو دوسر سرشارند از فیبر غذایی. یادتان باشد که نان های سفید حاوی مقادیر بسیار کمی از فیبر غذایی هستند (البته توجه داشته باشید که مواد غذایی نام برده شده را بر حسب گروه خونتان مصرف نمایید.).

آیا فیبر غذایی عوارض هم دارد

براساس توصیه کارشناسان علوم تغذیه مصرف روزانه ۳۰ گرم فیبر غذایی برای سلامتی مفید است و حتی افزایش این مقدار به ۵۰-۶۰ گرم در روز نیز تاثیر زیادی در سلامتی انسان دارد که می توانید این میزان را با مصرف روزانه حدود ۵۰۰ گرم جو دو سر تامین نمایید. افزایش بیش از اندازه مواد غذایی حاوی فیبر نیز مانند هر زیاده روی دیگری عوارضی را به دنبال دارد. مقادیر زیاد حبوبات به خصوص اگر خوب پخته نشوند با درد معده و نفخ شکم همراه است. هم چنین قرار دادن ناگهانی میزان بسیار بالای فیبرهای غذایی در رژیم غذایی، ممکن است سبب اسهال شود.

مقالات مرتبط

رایس کیک سیاه دانه

تاریخچه:
منشا اصلی رایس کیک به کشور ژاپن بر میگردد، که این محصول در بین مردم این کشور بسیار محبوب می باشد.
رایس کیک امروزی را چه کسی اختراع کرد؟
در اوایل قرن بیستم “آلکساندر پیرس آندرسون” گیاه شناس مشهور آمریکایی توانست برای نخستین بار، با روشی جدید برنج را به شکل رایس کیک های امروزی در آورد و پس از آن امتیاز آن را در اختیار شرکت های بزرگ تجاری قرار داد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *