سرطان لوزالمعده

مطلب را به اشتراک بگذارید

بیشتر مردم از دیابت و عوارض آن زیاد شنیده اند و حتی می دانند که ابتلا به نوع حاد این بیماری، زندگی بدون تزریق انسولین را غیرممکن می سازد، اما بیشتر آنها نمی دانند که ریشه این بیماری به لوزالمعده یا پانکراس بازمی گردد؛ یعنی دیابت، به دلیل کاهش ترشح انسولین از هورمون های پانکراس که غده ای در جلوی مهره های اول و دوم کمر است، به وجود می آید.

اما دردسرهای ناشی از این عضو مهم گوارشی و هورمونی بدن فقط به دیابت بازنمی گردد، بلکه سرطان لوزالمعده نیز چالش دیگری را رقم می زند، چراکه حتی پزشکان بندرت می توانند دلیل ابتلای بعضی از افراد به این بیماری و مبتلا نشدن عده ای دیگر را تشریح کنند. البته تحقیقات نشان داده است آن دسته از کسانی که عوامل خطرزای خاصی را دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان لوزالمعده قرار دارند.

استعمال دخانیات از مهم ترین عواملی است که خطر ابتلا به سرطان پانکراس را دو، سه برابر می کند. علاوه بر سیگاری ها، بیماران دیابتی نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده یا پانکراس هستند. هر چند احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده چون بسیاری دیگر از انواع سرطان، با افزایش سن بیشتر می شود اما در بیشتر موارد، ابتلا به این بیماری در افراد بالای ۶۰ سال اتفاق می افتد. 

سیگار نکشیدن و کنترل دیابت    
سرطان لوزالمعده از آن دست بیماری هایی است که احتمال ابتلای مردان به آن بیشتر از زنان است. همچنین اگر مادر، پدر، خواهر یا برادر فردی به سرطان لوزالمعده مبتلا باشد، احتمال ابتلای او به این نوع سرطان سه برابر افزایش می یابد. افزون براین، وجود پیشینه خانوادگی سرطان تخمدان یا کولون نیز خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهد.

اما از آنجا که بررسی ها نشان داده است احتمال ابتلای سیگاری ها و مبتلایان به دیابت به این نوع سرطان بیشتر است. سیگار به علت داشتن ترکیبات سمی که باعث آغاز پروسه سرطانی شدن در سلول ها می شود، زمینه ساز بسیاری از انواع سرطان و از جمله سرطان لوزالمعده است.

از سوی دیگر ثابت شده است که دیابت و سرطان لوزالمعده نیز ارتباط تنگاتنگی با هم دارد. از یک سو به دلیل مصرف داروهای ضددیابت که حالت تحریک کنندگی روی سلول های لوزالمعده دارد، احتمال سرطان لوزالمعده در بیماران دیابتی افزایش می یابد. از سوی دیگر در این نوع سرطان، به دلیل تخریب سلول های ترشح کننده انسولین احتمال دیابت بالا می رود، به طوری که دیابت تازه تشخیص داده شده در سن بالای ۵۰ سال یا کنترل نشدن دیابتی که در گذشته تحت کنترل بوده، می تواند از علائم سرطان لوزالمعده باشد.

التهاب مزمن لوزالمعده را جدی بگیرید
متخصصان تاکید می کنند که التهاب مزمن لوزالمعده از مشکلات همراه با دردی است که برای لوزالمعده رخ می دهد و می تواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.
التهاب مزمن به دلیل تحریک طولانی مدت سلول های لوزالمعده باعث افزایش احتمال جهش ژن ها در سلول ها می شود و خطر سرطانی شدن آنها را افزایش می دهد. این خطر بعداز دو دهه از ابتلا به این بیماری التهابی افزایش می یابد. البته التهاب مزمن ارثی ارتباط بیشتری با سرطان لوزالمعده نشان می دهد. 
افتادن در دام بیماری خاموش
جالب است بدانید به سرطان لوزالمعده، بیماری خاموش گفته می شود، زیرا در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارد و با رشد سرطان، ممکن است علائم بیماری ظاهر شود. درد در بخش فوقانی شکم یا پشت، زرد شدن پوست و چشم ها و تیره شدن ادرار به دلیل زردی، احساس ضعف، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ و کاهش وزن. البته همیشه این علائم به طور قطع نشان دهنده، وجود سرطان لوزالمعده نیست، بلکه عفونت یا وجود بیماری های دیگر می تواند عامل به وجود آمدن این علائم باشد. فقط پزشک می تواند، تشخیص دهد علت بروز این علائم چیست.
سدی دفاعی در برابر سرطان لوزالمعده
گرچه روش قطعی برای پیشگیری از سرطان پانکراس وجود ندارد، اما برخی مطالعات نشان داده است قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص در محل کار یا داشتن رژیم غذایی با چربی بیش از حد، می تواند خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش دهد. بر این اساس، تعدیل کردن عوامل خطرزا می تواند در کاهش خطر سرطان لوزالمعده موثر باشد؛ یعنی اقداماتی مانند ترک سیگار، کاهش وزن و رعایت رژیم کم چرب در کاهش خطر ابتلا به این سرطان موثر خواهد بود.  
درمان مؤثر؛ در مراحل اولیه بیماری
داستان درمان سرطان لوزالمعده، فقط با تشخیص در مراحل اولیه و پیش از انتشار به بخش های دیگر بدن، می تواند به بهبود بیمار منتهی شود.
البته بعضی شیوه های درمانی به کنترل بیماری و طولانی تر کردن زمان زنده ماندن بیمار کمک می کند و باعث می شود بیمار احساس بهتری داشته باشد. البته بعضی بیماران و پزشکان نیز در صورت کنترل یا معالجه بیماری ممکن است از درمان تسکینی استفاده کنند. هدف درمان تسکینی نیز بهبود کیفیت زندگی با استفاده از کنترل درد و دیگر مشکلات ناشی از بیماری است. البته جراحی نیز به تنهایی یا همراه با پرتودرمانی و شیمی درمانی در درمان این بیماران استفاده می شود.

مقالات مرتبط

رایس کیک سیاه دانه

تاریخچه:
منشا اصلی رایس کیک به کشور ژاپن بر میگردد، که این محصول در بین مردم این کشور بسیار محبوب می باشد.
رایس کیک امروزی را چه کسی اختراع کرد؟
در اوایل قرن بیستم “آلکساندر پیرس آندرسون” گیاه شناس مشهور آمریکایی توانست برای نخستین بار، با روشی جدید برنج را به شکل رایس کیک های امروزی در آورد و پس از آن امتیاز آن را در اختیار شرکت های بزرگ تجاری قرار داد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *